Soumaintrain

Soumaintrain” este o branza cu pasta moale si cu crusta spalata, din Franta, pentru obtinerea careia fermentii lactici au un rol predominant si care este produsa doar din lapte integral de vaca.

La sfarsitul celor 21 de zile de maturare, branza „Soumaintrain” are urmatoarele caracteristici: o crusta de culoare galbena spre ocru, usor umeda, care poate fi ridata; o pasta moale, neteda, usor granuloasa si de culoare alba; un gust lactic care-i confera branzei o usoara aciditate, cu aroma de „animale” si, in functie de anotimp, arome „vegetale” cum ar fi cele de ciuperci, humus, fan sau paie si care sunt persistente in gura. „Soumaintrain” este o branza ce necesita o atentie deosebita si foarte multe manipulari, fiind descrisa drept „cea mai buna branza din regiune”.

Aceasta reputatie s-a mentinut pe plan local si s-a dezvoltat gratie utilizarii neintrerupte a acestei denumiri inca din secolul al XIX-lea de catre producatorii fermieri. Androuet, maestru branzar parizian inca din 1909, specializat in maturarea branzeturilor, descrie „Soumaintrain” in „Ghidul branzeturilor” ca fiind „o branza excelenta, de mici dimensiuni, consumata local sau pe scara redusa”.

Incepand din anul 1984, in leaganul istoric de productie al branzei „Soumaintrain” se organizeaza in fiecare an, in luna octombrie, o drumetie pe parcursul careia se degusta „Soumaintrain” si foie gras. Numeroase restaurante ofera branza „Soumaintrain” in cadrul platoului de branzeturi regionale sau o utilizeaza in retetele lor culinare, cum ar fi retetele elaborate de Asociatia bucatarilor din Cote d’Or.