Merele “Pommes des Alpes de Haute Durance” IGP (Franta) sunt fructe proaspete din soiurile de mere Golden Delicious, Gala si derivatele lor.
Tehnicile utilizate pentru cultura de mere includ taierile, care se face cu scopul de a obtine un maxim de expunere la lumina si de a selecta ramurile corespunzatoare de rod. Utilizarea gunoiului de grajd este reglementata in caieul de sarcini. De asemenea, sunt interzise utilizarea pesticidelor sistemice si puternice. Recoltarea se face atunci cand merele sunt in stadiul in care pot fi introduse pentru consum. In termen de doua ore dupa recoltare, merele “des Alpes de Haute Durance IGP” trebuie refrigerate. Aceste mere au caracteristici de culoare si gust in functie de soi si se disting prin faptul ca sunt crocante si delicioase.
Zona de productie a merelor “Pommes des Alpes de Haute Durance IGP” e situata la o altitudine cuprinsa intre 450 si 900 de metri deasupra nivelului marii in sase cantoane din departamentul Alpes de Haute Provence si 13 de cantoane ale departamentului Hautes Alpes, regiunea Provence -Alpi-Coasta de Azur din Franta. ProducTia de mere in regiunea Haute Durance are vechi origini, asa cum a aratat E. Vernet intr-un document din 1933, care a aratat ca merele facea obiectul tranzactiilor, inca din 1358. Din 1996, datorita calitatilor gustative ale acestor mere, numele Pommes des Alpes de Haute Durance a fost folosit pe ambalaje, etichete si materiale promotionale si de publicitate pentru a promova asociatia cultivatorilor de fructe din regiune. Aceste mere constituie si principalele ingrediente ale retetelor de prajituri gustoase, si ale delicioaselor feluri de mancaruri rafinate din regiunea Haute Durance.