„Cidre Cotentin”/„Cotentin” este un cidru efervescent, nepasteurizat, necarbonatat, obtinut din suc de mere pentru cidru apartinand unor soiuri traditionale specifice.
„Cidre Cotentin”/„Cotentin” se distinge prin culoarea sa, care variaza intre galben-pai si galben-portocaliu, si prin efervescenta sa fina. In ceea ce priveste mirosul, produsul ofera arome subtile in care se regasesc frecvent note de unt si de iarba uscata. Din punctul de vedere al gustului, produsul este caracterizat de un echilibru in care predomina gusturile amare. Aciditatea sa discreta confera prospetime acestui gust amar.
Livezile pentru cidru din Cotentin au devenit cunoscute incepand din secolul al XIII-lea, cand, pe mare, au sosit soiuri tanice provenite din nord-vestul Spaniei. Dezvoltarea productiei de cidru a fost favorizata de reglementari care au interzis mai intai berea, apoi vinul, in scopul pastrarii unei suprafete arabile cat mai mari pentru cereale. In acest context, s-a dezvoltat practica livezii-pasune: pasunea destinata hranirii animalelor a dobandit o dubla valoare gratie fructelor culese de pe pomii plantati pe pasune. Data fiind aceasta dubla utilizare, parcelele erau inconjurate de garduri vii, pomii si animalele fiind astfel imprejmuite si protejate de vant. Activitatea de productie a cidrului s-a dezvoltat si s-a imbunatatit. Cultivarea merilor in scopul productiei de cidru in Cotentin a aparut in secolul al XVI-lea, cand producatori precum Guillaume Dursus sau primul senior de Gouberville au obtinut cidruri care s-au bucurat de o foarte buna reputatie.
Aplicarea constanta a metodelor de prelucrare traditionale, care impun utilizarea, pentru prima fermentare, a drojdiilor indigene, prezente in mod natural la suprafata fructelor, si care exclud orice recurs la carbonatare, garanteaza prospetimea gustului amar al produsului „Cidre Cotentin”. Pasiunea locala pentru „Cotentin” se reflecta in prezent in numeroasele concursuri si in diversele sarbatori comunale organizate in onoarea acestui cidru. De asemenea, acest produs este celebrat de marile nume ale gastronomiei franceze si internationale, precum l’Étoile, revista a ghidului Michelin si prin elogiile adresate ansamblului de cidruri produse in Cotentin de prestigioasa revista gastronomica americana The Art of Eating.