Produsul "Jambon de Lacaune" IGP, Franta, este o sunca uscata rotunjita, completa, de culoare rosu inchis, usor marmorata.
Stratul de grăsime este ferm, de culoare alba, de 1-2 cm, cu nuante roz. Textura este flexibila, moale. Aroma sarata este data de sararea uscata cu sare de mare. "Sunca de Lacaune" are un miros specific si gust de carne uscata rafinata. Aromele sale sunt echilibrate si compuse din piper, zahar si salpetru. "Sunca de Lacaune" nu este afumat.
Aria geografica de fabricare este bazinul Gijou. "Sunca de Lacaune" isi dovedeste reputatia la inceputul secolului XX, atunci cand a fost trecut in ghidul gastronomic din Franta. Ghidul turistic francez Gault Millau 1970 mentioneaza ca sunca din Lacaune, este foarte faimoasa. De asemenea, este descrisa in inventarul patrimoniului culinar al Frantei "Midi-Pyrénées - produse locale si retete traditionale" din 1996.
La Concours Général Agricole din Paris, sunca si carnati din Lacaune au castigat premii in fiecare an: trei medalii de bronz, o medalie de argint si una de aur.