Sarbatorile narciselor din luna mai

Festivalurile dedicate narciselor, in luna mai, au devenit o adevarata traditie.

La inceputul lunii mai, in apropierea orasului Targu Jiu, la Preajba, judetul Gorj, se organizeaza o petrecere campeneasca cu program artistic, unde cetatenii orasului Tg Jiu merg si culeg gingasele narcise cu care este plin campul. In prima duminica din mai, Primaria Negrasi organizeaza „Sarbatoarea narciselor”. Rezervatia de la Negrasi, judetul Arges, declarata rezervatie naturala in 1966, este ocrotita pentru valoarea stiintifica deosebita a speciei si pentru valoarea peisagistica a covorului de narcise. Manifestarea are loc pe un areal de 4,1 hectare, in lunca raului Dambovnic, la 46 de kilometri sud de Pitesti.

Poiana de narcise, cu o intindere de 20 ha, de la Lueta, Vlahita, judetul Harghita, este considerata una dintre cele mai mari poieni de narcise din tara si se situeaza la cea mai mare altitudine din Europa. Pe langa narcise (Narcissus stellaris), mai gasim si papucul doamnei, stanjenelul siberian (Iris sibirica), bulbucii (Trollius europaeus), etc. La poiana narciselor de la Negrileasa, comuna Bucium, judetu Alba, florile si buna dispozitie sunt in centrul atentiei, la mijlocul lunii mai. Poiana Narciselor a fost declarata, din anul 1995, arie protejata si se afla in Muntii Metaliferi, la est de Varful Valcoi. Are o suprafata de aproximativ 45 de hectare.

Festivalul Narciselor a devenit o traditie la Poiana Vadului, Sercaia, judetul Brasov. Poiana Narciselor este o arie protejata de interes national situata in partea central-vestica a judetului Brasov, la 3 km, spre sud-vest, de satul Vad si are o suprafata de 394,90 hectare. In perioada 19 - 20 mai, in comuna Salasu de Sus, judetul Hunedoara, are loc Festivalului Narciselor. Poiana Narciselor de la Salasu de Sus se intinde pe o suprafata de aproape 20 de hectare.

In perioada 25-26 mai se desfasoara , in comuna Repedea din Judetul Maramures, Festivalul Narciselor, pentru a sarbatorii Poiana Narciselor de pe Culmea Tomnatecu, situata pe versantul stang al vaii Repedea, din Muntii Maramuresului.

 

 


Cautare