Din secolul 14 si pana in secolul 18, branza Edam a fost cea mai populara branza din lume, in special pe mare si in colonii departate.
Datorita faptului ca branza Edam se matura foarte bine era destinata sa se manace pe timpul indelungatelor calatorii pe mare ale navelor olandeze, care au constituit o mare putere maritima de-a lungul a cateva sute de ani. Unii au spus ca, branza Edam, a devenit si mai populara atunci cand navele olandeze au folosit branzeturile ca gloante pentru tunurile lor. Adevarat sau nu, este o realitate faptul ca branza Edam este foarte puternica, mare, rotunda si are aceeasi forma ca o ghiulea de tun. Denumirea vine de la portul Edam, unde era branza cea mai vanduta.
Branza Edam de astazi nu mai este branza cunoscuta in perioada istorica pomenita mai sus. Din secolul 19, branza nu mai este fabricat din lapte integral, ci din lapte partial degresat. Procentul de grasime din branza Edam este mai mic (40%) decat procentul de grasime din branza Gouda (48%). Branza Edam este vanduta la greutatea de 1,7 kg dar si la dimensiuni mai mici. Branza mai mica este denumita "branza copilul Edam". Pe timpul unei rascoale aceste branzeturi au fost folosite pe post de capete de soldati si au fost echipate cu casti de razboi pentru a impresiona trupele dusmane. Datorita acestui fapt olandezii au mai fost numiti “capete de branza”. Astazi, Branza Edam este protejata la nivelul Uniuni Europene.