Placintele Muránske buchty

Muránske buchty” IGP, Slovacia, sunt rulouri umplute similare foietajelor, fabricate din aluat dospit care au fost stratificate cu margarină de mai multe ori.

Umplutura poate fi de prune, de coagul, de semințe de mac, de fructe cu coajă lemnoasă, de căpșuni, de afine sau vișine, de mere și scorțișoară sau de ciocolată și alune. „Muránske buchty” se distinge prin structura aluatului, care se separă în „foi” friabile, forma „învelită” a ruloului și greutatea produsului finit – în special greutatea umpluturii, care constituie cea mai mare parte a greutății produsului finit.

Aria geografică cuprinde comuna Muráň. Printre primele persoane care au preparat rulourile s-au numărat Magdaléna Balážiková, Gizela Barilová, Mária Fabová și Mária Sklenáriková. Apoi, Hildegarda Nemogová, Magdaléna Bábeľová și Erika Štefanková din Muránska Dlhá Lúka au început să vândă rulourile în magazinul Lahôdky. Ele au produs și au vândut rulourile timp de peste 40 de ani. O caracteristică specifică a producției de „Muránske buchty” este timpul îndelungat – între 3 și 4 ore – necesar pentru prepararea aluatului. Aluatul trebuie lăsat să crească de două ori înainte de umplere și o a treia oară înainte de coacere. Aluatul utilizat pentru fabricarea produsului „Muránske buchty” este preparat exclusiv manual. Plierea și rularea în mod repetat a aluatului și stratificarea acestuia cu margarină fac ca aluatul să capete o structură „de foi” după coacere; acesta este dens și neted și are o textură fină. Umplutura reprezintă cea mai mare parte a greutății produsului finit. Rulourile sunt „învelite” într-un mod specific: trei colțuri sunt îndoite pe rând în centrul pătratului peste umplutură, iar al patrulea colț este tras peste și aproape sub rulou pentru a îl acoperi sau a îl „înveli”, asigurându-se că nici aluatul, nici umplutura nu se usucă, ci rămân moi, umede și netede. Acoperirea rulourilor cu albușuri lichide de ou și nu cu ouă întregi asigură faptul că aluatul de patiserie este bine copt și are o culoare aurie.

Dovada reputației și a tradiției produsului „Muránske buchty” este faptul că, în 2018, i s-a acordat un certificat de utilizare a etichetei „GEMER-MALHONT regional product” („produs regional GEMER-MALHONT”), care atestă că este un produs regional unic fabricat prin metode tradiționale, dintre care multe au la bază tehnici artizanale. Produsul „Muránske buchty” figurează în cadrul unor evenimente regionale, cum ar fi Veľkonočný jarmok (Târgul de Paște) din Lučenec. De mai mulți ani, produsul face parte din evenimentul Otváranie Bánoša (deschiderea Bánoš), organizat de o școală profesională secundară în cooperare cu parteneriatul rural din regiunea Banská Bystrica, cu asociația civică „Gustul tradițional al regiunilor Slovaciei” și cu orașul Banská Bystrica. De asemenea, produsul poate fi găsit în fiecare an la evenimentul Mitrovanie (Festivalul Sfântului Dumitru) din Veľké Teriakovce, care marchează sfârșitul sezonului de păstorit, precum și la evenimentul Ródeo Muráň (rodeoul din Muráň) din Muráň. Produsul „Muránske buchty” este prezentat la expoziții și, de asemenea, face parte din serviciile de catering disponibile la astfel de evenimente. Produsul a fost inclus, de asemenea, în cadrul celei de a 364-a ediții a bine-cunoscutului eveniment Radvanský jarmok (Târgul din Radvaň) care a avut loc la Banská Bystrica în septembrie 2022, unde a fost rezervată o zonă separată pentru produsele deja înregistrate cu indicații geografice și pentru cele care nu erau încă înregistrate; această zonă a fost vizitată de slovaci, dar în special de turiști străini interesați de conservarea tradițiilor și a produselor tradiționale.