Uleiul de nuca obtinut prin presarea la rece a fructului uscat de nuca romaneasca, este un ulei 100% natural cu multiple beneficii asupra organismului.
Tehnologia presarii la rece ajuta la pastrarea gustului natural, specific semintelor, permite extragerea intr-o proportie mai mare a nutrientilor, antioxidantilor, vitaminelor, mineralelor etc., comparativ cu presare la cald sau rafinare.
Uleiul de nuca presat la rece are culoarea topazului si un gust placut, vascozitate si aroma aparte, specifica de nuca.
Nucile sunt bogate in fitonutrienti si sunt o sursa excelenta de seleniu, fosfor, magneziu, zinc, fier si calciu. Uleiul de nuca este bogat in acizii grasi omega 3, vitaminele B1, B2 si B3, vitamina E si niacina. Acesta contine si melatonina, un hormon responsabil cu reglementarea ceasului biologic al organismului.
Uleiul de nuca este indicat in alimentatia dietetica pentru prevenirea aterosclerozei si cresterea parului. Adaugat in salate, combate tenia. Ajuta in caz de scapare involuntara si inconstienta a urinei. Datorita continutului bogat in acizi grasi polinesaturati sau esentiali, uleiul de nuci este indicat în curele de protectie a aparatului cardio-vascular.
Bogat in antioxidanti, uleiul de nuca ajuta la reducerea efectelor radicalilor liberi si previne deteriorarea celulelor, prevenind procesul imbatranirii.
Uleiul de nuca se foloseste in stare cruda la salate, sosuri, paste, supe si alte mancaruri nepreparate termic. Tratamentul cu ulei nuca trebuie sa fie unul individualizat si in functie de recomandarea medicului.
Temperatura optima de pastrare este de 15-20 grade C. Dupa deschidere, uleiul poate fi consumat timp de 2 luni daca se pastreaza la frigider, ferit de actiunea razelor solare pentru a evita rancezirea.
Povestea uleiurilor a inceput, in 1998, intr-un sat din campia transilvaniei, Luna, judetul Cluj, nume de la care se inspira brandul produsului, dintr-o nevoie de procesare locala a semintelor de floarea soarelui pentru consumul familiilor agricultorilor din zona. Producatorul si uleiurile sale, recunoscute international, sunt promovate prin Asociatia ''Produs de Cluj''.