Renumitii cartofi de Rasca

Agricultorii din Rasca, judetul Cluj, se pot lăuda în continuare cu peste 500 de hectare cultivate cu cartofi, dar şi cu peste 100 de feluri în care gospodinele gătesc cartoful.

Râşca a fost întemeiată în prima jumătate a secolului al XVII-lea şi se află la o altitudine de 1.000 de metri, în Munţii Gilăului. Cartofii au început să fie cultivaţi tot cam atunci. Râşcanii au cultivat cartofi de pe la sfârşitul secolului al XVII-lea. Mărturii care atestă acest fapt găsim în însemnările preotilor Ioan Condor şi Aurel Crainic. Solul nisipos, cu foarte mult humus, a fost propice pentru cultivarea cartofului, dar acesta nu a fost singurul atu al zonei. Să nu uităm nici de altitudinea destul de mare la care se află comuna. Este o zonă ferită de dăunători, tocmai din cauza înălţimii şi a temperaturii uşor mai scăzute faţă de alte părţi ale judeţului. Aici, nu urcă gândacul de Colorado. Prin urmare, Râşca produce şi în prezent cartofii cei mai ecologici, deoarece culturile nu sunt tratate cu substanţe toxice.

La Râşca, nu există gospodărie în care să nu se cultive cartofi. Sunt aproape 1.000 de familii în comună, care cultivă cartofi. Cartofii de Râşca sunt gustoşi şi dulci. Cultivarea cartofului înseamnă 90-95 la sută din economia comunei Râşca. Pentru râşcani, suficienţi cartofi în pivniţă înseamnă siguranţa zilei de mâine. Cartoful şi-a găsit locul până şi în superstiţiile sătenilor din Râşca. Credinţa populară spune că, pentru a nu da „mana" de la rodul câmpului, trebuie să aduci înapoi de la semănat câţiva cartofi. La fel, când vinzi ori dai cu împrumut cartofi, trebuie neapărat să arunci înapoi câţiva în locul de unde i-ai luat.

Exista si un Festival Cartofului care se desfăşoară, în primul weekend din luna octombrie. Este un bun prilej de promovare şi valorificare a cartofului de Râşca, ce a devenit un brand pentru judeţ. Pe lângă spectacole şi concerte, festivalul reprezintă ocazia potrivită pentru popularizarea unor soiuri autohtone şi tehnologii de cultură a cartofilor. În zilele de sărbătoare, gospodinele satului se adună să gătească, în ceaune mari, tradiţionala tocăniţă de cartofi. La Rasca, cartoful este mâncarea de bază si se poate găti cartoful în vreo 100 de feluri, dar tot tocăniţa simplă sau cu carne este cea mai bună. Iar la ceaun iese şi mai şi.

Sursa: adevarul.ro