Lactate "Produs montan"de Manastireni

Lactatele si branzeturile cu denumirea de “Produs Montan”, sunt realizate de Gânscă Anișoara Aurora din comuna Manastireni, judetul Cluj.

Aurora Gânscă este unul dintre cei mai buni producători de brânzeturi BIO din județul Cluj. Participa la mai multe targuri regionale cu Asociatia “Produs de Cluj”. Pe lângă brânzeturile din Mănăstireni, Aurora Gânscă vinde și cârnați tradiționali, șunculiță, jumări și alte bunătățuri.

A declarat pentru revista Fermierul urmatoarele: Am fost nevoită să preiau conducerea fermei după ce am rămas singură. Atunci am avut de ales între a continua ceea ce începusem împreună cu soțul meu și să duc mai departe moștenirea familiei sau să mă complac în statutul de văduvă și să nu fac nimic. Am decis că cei care au muncit înainte în ferma aceasta ar fi dezamăgiți, copiii mei ar putea crede că femeile sunt bune doar în bucătărie și să aibă grijă de urmași, așa că am pus mâna și mintea la treabă și am mers mai departe”.

Aurora Gânscă are în grijă astăzi o exploatație de aproximativ 1.000 de oi, 150 de capre, 20 de vaci, câteva zeci de porci, inclusiv din rasa Mangalița. Dupa cum am arata mai sus, Aurora Gânscă produce cu denumirea de produs bio, montan si traditional, după rețete proprii, caș, brânză de burduf, telemea, urdă, cârnați, pastramă, caltaboși, jumări, slănină. A urmat cursuri de specializare în management și agricultură ecologică la Hanovra, în Germania, unde a învățat să folosească mai mult lumina naturală în saivanele oilor, construite cu panouri transparente.