Branza Grande Bellezza Gran Sârbova

Grande Bellezza Gran Sârbova, cea mai bună brânză maturată din România e făcută de o asociație care adăpostește fete provenite din centre de plasament.

La sfârșitul lunii mai 2024, Federația Națională a Degustătorilor Autorizați (FNDA) din România a organizat primul Concurs Național de Brânzeturi Semi Maturate și Maturate din România. Câștigătorul surprinzător, singurul care a reușit să depășească 88 de puncte din grila de punctaj europeană și căruia i s-a decernat Marea Medalie de Aur a fost brânza Gran Sârbova. Ea e produsă de o întreprindere socială de inserție, care funcționează în cadrul unei Asociații pe nume Curtea Culorilor dintr-un sat aflat la 50 de kilometri de Timișoara.

Juriul competiției a fost compus din: Dr Ing în Chimie alimentară Dana Pop, degustător expert și președinte al comisiei, Prof Univ de enologie și degustător de brânzeturi Gabriela Teodorescu, de la Universitatea Valahia din Târgoviște, Ing Chimie alimentară Cristina Dumitrescu, producător și degustător de brânzeturi, Ing economist Elena Popa Cetățeanu, degustător de brânzeturi, Prof Univ Ing Alexandru Cîrîc, director al Institutului de Cercetări Alimentare, Ing Răzvan Cruceanu, Chef specializat în gastronomia moleculară și degustător de brânzeturi, și Ing Marian Timofti, degustător expert de brânzeturi și președinte al Federației Naționale a Degustătorilor Autorizați din România.

Producatorul Asociația Curtea Culorilor a obtinut si Medalia de Argint pentru branza ‘Tomasar”.

Asociația Curtea Culorilor >>