O brânză maturată produsă la Gheorgheni şi un caş "terapeutic" din comuna Ghimeş-Făget, au primit medalia de aur, respectiv de bronz, la "World Cheese Awards 2024"
"World Cheese Awards 2024" este o prestigioasă competiţie de brânzeturi, care a avut loc recent, în Portugalia. Cele două sortimente de brânzeturi maturate, înscrise la "World Cheese Awards 2024", care s-a desfăşurat în oraşul portughez Viseu, au fost evaluate de un juriu internaţional, format din 240 de specialişti, alături de alte 4.786 de brânzeturi din întreaga lume.
Brânza maturată din Gheorgheni, distinsă cu medalia de aur la categoria "brânză maturată semitare din lapte de vacă", a fost produsă la ferma didactică Caritas Dezvoltare Comunitare Rurală, a Asociaţiei Caritas, de Portik Hegyi Loránd, care s-a specializat în acest domeniu în ultimii 17 ani. Caritas Dezvoltare Comunitare Rurală din Gheorgheni are o fermă de 35 hectare, cu sere şi grădină de plante medicinale, deţine 20 vaci şi prelucrează doar laptele produs în ferma proprie. Aici lucrează 14 persoane, iar mulţi dintre angajaţi s-au întors din Elveţia şi Austria, unde au plecat să lucreze în anii '90 şi unde au căpătat experienţă în acest domeniu. Brânzeturile produse la Gheorgheni sunt vândute în târgurile din Harghita, dar şi în alte judeţe, la persoane care apreciază calitatea lor.
La "World Cheese Awards 2024", tot la categoria "brânză maturată semitare din lapte de vacă", a fost distins cu o medalie de bronz şi "Caşul terapeutic de Ghimeş", produs de Sarig Attila, care deţine o mică gospodărie în comuna Ghimeş-Făget. A început să înveţe secretele producerii brânzei maturate de la specialişti din România, Elveţia şi Norvegia, fiind cursant chiar şi la ferma didactică din Gheorgheni. Sortimentul său câştigător la competiţia mondială din Portugalia, produs tot din lapte crud de vacă, a fost maturat timp de şase luni şi este terapeutic pentru că cele opt vaci pe care le deţine mănâncă peste 60 de specii de plane medicinale.