Festivalului Geamgiilor Margau

În perioada 27-28 iulie 2024, în satul Bociu din județul Cluj, situat la poalele Vlădesei, va avea loc cea de-a doua ediție a Festivalului Geamgiilor.

Acest eveniment celebrează tradițiile și meșteșugurile locale, păstrate cu grijă de comunitatea de geamgii. Sâmbătă, 27 iulie, ora 17:00 se deschide festivalului cu un spectacol folcloric, intitulat „Tradiții clujene la Festivalul Geamgiilor”. Duminică, 28 iulie, la ora 13:00 se desfasoara parada portului popular, unde se vor putea admira frumusețea costumelor tradiționale, iar la ora 14:00 incepe un spectacol folcloric susținut de Orchestra profesionistă „Cununa Transilvană” a CJCPCT.

Pe tot parcursul Festivalului Geamgiilor, vor exista standuri cu preparate culinare si diverse bauturi traditionale, ce se vor servii la mese. Trebuie sa aratam ca meseria de geamgiu, odinioară itinerantă, a lăsat o amprentă puternică asupra comunității din satul Bociu, comuna Margau. Geamgiii călătoreau din sat spre marile orașe, cărând în spate tolba cu sticle și schimbând geamurile sparte ale clienților.

Astăzi, tradiția este păstrată de familiile care se întorc în sat de sărbători și transmit mai departe meșteșugul și limbajul gumuțesc, un element de identitate locală. Geamgiul Ioan Goga a fost desemnat Tezaur Uman Viu de Ministerul Culturii, în cadrul Programului “TEZAURE UMANE VII”.


Cautare