31.03.2017. Branza „Brillat-Savarin” se produce in regiunile Brie si Bourgogne, Franta.
Aria geografica, este un teritoriu in care a continuat, de-a lungul ultimilor 50 de ani, producerea de branzeturi pe baza de coagul lactic, imbogatite cu grasimi, eventual cu mucegaiuri de suprafata. Productia de branzeturi cu pasta moale dateaza din epoca medievala, cand aceasta tehnica se practica in manastirile cisterciene. Incepand cu secolul al XIX-lea, s-au dezvoltat practicile de imbogatire a laptelui cu grasimi prin adaugarea de smantana.
Branza „Brillat-Savarin” are o pasta omogena. Aceasta se caracterizeaza printr-o textura foarte moale si cremoasa. De asemenea, se caracterizata printr-o aroma usor acida, un pronuntat gust de lapte, precum si o textura extrem de fina a pastei. Calitatile sale olfactive predominante sunt aromele de smantana sau de unt proaspat si nuca. O fabrica situata in Cate-d’Or a fost recompensata pentru produsul sau maturat „Brillat-Savarin” cu doua medalii, de aur si de argint, la „Concursul agricol general” din 1976. Acest eveniment a fost foarte mediatizat in presa locala. Dezvoltarea productiei de branza „Brillat-Savarin”, in anii 70, poate fi explicata prin succesul inregistrat in randul consumatorilor, atat in Franta, cat si in restul lumii.
Aproximativ 30 % din productie este destinata exportului, mai ales catre Germania, Belgia, Anglia si America de Nord. Cele mai mari restaurante gastronomice din regiune includ sistematic acest produs în meniurile lor. In restaurante renumite, cum sunt „Bernard Loiseau” din Saulieu, Cate-d’Or si „Lameloise” din Chagny, Saone-et-Loire, clientii apreciaza in special textura cremoasa a branzei „Brillat-Savarin”.