Branza „Saint-Nectaire” DOP, Franta, se fabrica in regiunea Monts Dore de mai multe secole, dar numele sau apare in gastronomie in secolul al XVII-lea.
Productia de branza „Saint-Nectaire” s-a dezvoltat in secolul al XX-lea in fermele mici de munte cu septel de mici dimensiuni, unde aceasta devine apanajul fermierilor. In mod traditional, producatorii obisnuiau sa duca branza proaspata la numeroasele piete din zona. Branzarii care dispuneau de echipamentele necesare si de o expertiza adecvata, cumparau aceste produse pentru a le matura aproape de centrele de consum. Aceasta traditie s-a pastrat pana in zilele noastre, cu diferenta ca, in prezent, branzeturile proaspete sunt colectate direct de la locul de productie.
Branza „Saint-Nectaire” este o branza din lapte de vaca, cu pasta cruda presata. Aceasta se prezinta sub forma unui cilindru cu un diametru de 24 cm si o inaltime de 5,5 cm. Produsul are o crusta cu pete de mucegai albe, brune sau gri, care pot lasa sa se intrevada un fond de culoare crem pana la portocaliu, eventual cu flori galbene si rosii. Gustul este curat, delicat, usor sarat, fara exces de aciditate, cu arome de lapte proaspat si arome ale mediului de maturare (pivnită, paie de maturare, tufaris), nuantat de un ton subtil de aluna.
Aria geografica corespunde unui teritoriu unde au avut loc dintotdeauna diferitele etape ale productiei branzei „Saint-Nectaire”. Trebuie intruniti anumiti factori, atat naturali, cum ar fi altitudinea pasunilor si flora, cat si umani, pentru a produce laptele si pentru a obtine branza „Saint-Nectaire”. Zona cu sol vulcanic este favorabila prezentei pajistilor permanente unde flora este abundenta si parfumata. Branza „Saint-Nectaire” este produsa si de tanara fermiera Stéphanie Fau, care administreaza pe una dintre pajistile din jurul localitatii, o ferma de vaci alaturi de parinti si fratele ei.