„Krcki prsut”, IGP, Croatia este un produs din carne uscata, obtinut din sunca de porc, sarata uscat cu sare de mare.
Specificitatea suncii „Krcki prsut” se datoreaza atat faimei de lunga durata a produsului, cat si priceperii si iscusintei producatorilor, care aplica metode de productie traditionale. Pe insula Krk, cresterea porcilor si sararea carnii de porc se practica din epoca medievala. Faima produsului „Krcki prsut” a crescut mult la jumatatea secolului al XX-lea, odata cu dezvoltarea turismului. „Krcki prsut” era unul dintre putinele produse locale care putea raspunde cerintelor pietei turistice din punct de vedere calitativ si cantitativ.
La jumatatea anilor 1990, restaurantele au inceput sa inlocuiasca in meniurile lor expresia „domaci prsut” (sunca locala) cu expresia „Krcki prsut” (sunca din Krk). Sunca „Krcki prsut” este invelita in sorici si grasime subcutanata, iar tesutul muscular vizibil nu este acoperit cu untura decat in zonele cu crapaturi. In etapa sararii, pe langa sare, se folosesc condimente (piper, rozmarin si dafin), iar în etapa uscarii nu este permisa afumarea suncii. Acest proces de productie caracteristic determina aparitia unor proprietati speciale ale muschiului si ale grasimii dupa o perioada de maturare indelungata, de cel putin 12 luni. Sunca produsa in mod adecvat are o usoara aroma caracteristica de carne de porc uscata si maturata lent, ce poate fi savurata pe deplin, deoarece nu este mascata de gustul de fum.