Sarbatorile de Craciun in Elvetia

Crăciunul în Elveția împărtășește multe obiceiuri de la vecinii dar are multe tradiții proprii.

Adventul marchează începutul pregătirilor de Crăciun. Calendarele de Advent și coroanele sunt populare in tara Cantoanelor. În unele sate, există calendare de advent „adevărate” cu case decorate cu „Fereastra Adventului”. În ziua în care o casa are fereastra de advent numerotata, se face o petrecere pentru săteni, cu mâncare, vin fiert (numit Glühwein) și muzică. Piețele de Crăciun sunt foarte populare în orașe de unde puteți cumpăra tot felul de alimente și decorațiuni de Crăciun și vă puteți bucura de Glühwein fierbinte.

Există multe tradiții locale, de parade și colinde în Elveția. În regiunea Oberland Bernez, există procesiuni care încep în ziua de Crăciun și se termină în ajunul Anului Nou. Sunt cunoscuți ca „Trychle”, deoarece oamenii mascati defilează purtând un Trychler mare (clopot de vacă) sau tobe, făcând mult zgomot menit să sperie spiritele rele.

Procesiunile „Urnäsch Silvesterkläuse” care au loc în Appenzell Ausserrhoden, între 31 decembrie și 13 ianuarie, datează de peste 200 de ani. Oamenii (cunoscuți sub numele de Kläuse) poartă costume, măști și rochii, merg din casă în casă cântând și făcând multă gălăgie pentru a le ură oamenilor un an nou bun.

Star Singing” este, de asemenea, foarte popular în rândul copiilor. Ei merg la colindat din ultima săptămână a Adventului până la boboteaza. În Elveția, Sfântul Nicolae este cunoscut sub numele de „Samichlaus” și face vizite pe 6 decembrie. De asemenea, copii primesc cadouri de la Pruncul Isus sau Moș Crăciun, pe 25 și de Bobotează, pe 6 ianuarie, dar si de la Befana, in Sudul Elveției și de Cei Trei Regi (în restul Elveției).

Pomii de Craciun, populari în Elveția, sunt adesea cumpărați și împodobiți în Ajun. Unora le place să folosească lumânări adevărate pe brad, care sunt aprinse în mod tradițional în Ajunul Crăciunului, când cadourile sunt deschise, dar și în ajunul Anului Nou, pentru noroc.

Principala masă de Crăciun este consumată în Ajunul Crăciunului, iar mâncărurile includ o șuncă de Crăciun și cartofi. O altă mâncare populară, este fondue (o oală cu brânză topită în care se înmoaie pâine), servita la comun, si unde trebuie să săruți persoana din stânga ta.

Desertul este adesea o prăjitură cu nucă și fursecuru de Crăciun. Prajiturile sunt foarte populare atat cele de cumpărat, cat si cele facute in casa. Fiecare familie are propriile rețete preferate.

Grittibänz, o pâine dulce în formă de persoană, se află pe lista elvetienilor, in prima săptămână din decembrie. Copiilor le plăce să ajute la crearea unui bărbat (sau femeie) cu stafide pentru ochi, aluat pentru pălărie și eșarfă și decorat cu pietre de zahăr.

 


Cautare