Sarbatoarea Acoperământul Maicii Domnului

Acoperământul Maicii Domnului este o sărbătoare rânduită în amintirea unei minuni întâmplate în Biserica Maicii Domnului din cartierul Vlaherne din Constantinopol, în timpul împăratului Leon Înțeleptul (886-911).

Maica Domnului s-a arătat Sfântului Andrei cel nebun pentru Hristos (pomenit în calendarul creștin ortodox la 2 octombrie), ca ocrotitoare și mijlocitoare a creștinilor. Pe 1 octombrie 911, se facea priveghere în această biserică, pentru salvarea cetăţii care era asediată. La ora patru dimineaţa, Maica Domnului s-a arătat înaintea poporului, stând în văzduh şi rugându-se cu lacrimi. Sfântul Acoperământ era ţinut în mâini deasupra capetelor credincioşilor. În jurul ei se aflau apostolii, sfinţii şi mucenicii. Sfântul Andrei cel Nebun pentru Hristos a zis către ucenicul său iubit, Epifanie: „O vezi, frate, pe Împărăteasa şi Doamna tuturor cum se roagă pentru întreaga lume?” Iar Epifanie a zis: „O văd, Părinte, şi mă minunez!”.

La 1 octombrie se sarbatoreste si sfantul Procoavă sau Sărbătoarea Părului. Despre sfântul Procoavă se credea că Dumnezeu l-a sfinţit printre primii, dându-i sarcina de a acoperi pământul cu un prim strat de zăpadă sau brumă. Tocmai de aceea, fecioarele care duceau lipsă de păr se închinau cu mare evlavie de ziua sa pentru a le acoperi capul cu păr. Speranţa nemărturisită a acestor fete era că astfel se vor mărita mai curând. Fetele care vroiau sa le crească părul mai repede foloseau la spălatul capului cânepă şi frunze de nuc furate. 1 octombrie este si Ziua Internaţională a Persoanelor Vârstnice, stabilită în mod oficial în sesiunea ONU din decembrie 1991.

Marcel Lutic – „Timpul sacru. Sărbătorile de altădată”

 

 


Cautare