Cartofii „Bamberger Hörnla”, IGP, parte dintr-un vechi soi local, din regiunea Bamberger, Germania, cu caracteristici excelente pentru gatit, tot mai cautati pe piata.
Acest tip de cartof se cultiva in sistem taranesc si necesita multa forta de munca. Din aceasta cauza a fost cultivat pentru o lunga perioada de timp doar de cateva ferme private si de cativa gradinari care l-au salvat de la disparitie. Astazi se cultiva in sistem comercial si cautat pe piata chiar daca un kilogramul de cartofi bio „Bamberger Hörnla” se vinde cu 6,5 euro.
Soiul a fost aprobat pentru a fi cultivat in anul 1870. Are coaja de culoare galben spre roz si miezul galben. Are forma unui croissant. Este un soi tardiv, care se utilizeaza pentru retete de mancaruri traditionale si are o valoare alimenta excelenta.Gurmanzii din intreaga Germania apreciaza cartoful mic, usor curbat pentru aroma sa fina de alune si gustul delicios. Pentruca este scump, pe piata se cumpara in cantitati mici ca si delicatesa. Toate lucrarile se executa manual pentru a nu infesta cultura. Productiile sunt mici si reprezinta doar 20-30% din randamentul soiurilor actuale intensive.
Din anul 2006, landul Bavaria, a preluat cercetarea in cadrul Centrului de Cercetare pentru Agricultura si a creat o baza de reproducere si de conservare a soiului. De asemenea, o cerere pentru protejare soiului cu denumire de origine, a fost depusa si inregistrata la nivel european in 2013. Astazi producerea de samanta nevirusata a fost salvata si cartofii se gasesc pe rafturile pietelor locale in fiecare sfarsit de saptamana. Recoltate in septembrie, tuberculii ajung la maturitate pentru consum chiar de sarbatorile la Craciun. Cartofii „Bamberger Hörnla” sunt de fapt mult mai mult decat un fel de mancare. Incercati o salata de cartofi croissant combinata cu peste si legume fine. Chiar singuri serviti, cu unt si ierburi aromate, sunt o mare placere. Cel mai bun mod de a gati este direct in coaja.