Produsul IGP „Maraş Çöreği”, Turcia, este un biscuit local specific provinciei Kahramanmaraş prin ingredientele sale și prin tehnica de coacere.
Este preparat din făină, margarină, sare, semințe de Nigella sativa, drojdie proaspătă și apă. Caracteristici fizice: biscuiți rotunzi, de culoare crem, cu diametrul cuprins între 10 și 15 cm, având crestături pe întreaga suprafață. După coacere, grosimea medie a produsului „Maraş Çöreği” este de 8 mm.
„Maraş Çöreği” se coace și se consumă în cantități mari în provincia Kahramanmaraş, în special în timpul Ramadanului, când populația locală postește. De secole, „Maraş Çöreği” face parte integrantă din cultura culinară a provinciei Kahramanmaraş, documentele istorice indicând prezența sa încă din perioada otomană. În mod tradițional, produsul este preparat în timpul Ramadanului și al Eid al-Fitr și joacă un rol esențial în cadrul reuniunilor religioase și sociale.
În trecut, biscuiții „Maraş Çöreği” erau preparați la domiciliu de către gospodine pentru consumul familial sau pentru vânzare. De obicei, cineva din familie ducea biscuiții (çöreks) preparați la brutăria locală și aștepta acolo până se coceau. Ei erau adesea vânduți magazinelor de patiserie și cofetăriilor pentru a suplimenta veniturile gospodăriei. În ultimii 30 de ani, biscuiții „Maraş Çöreği” au fost produși pe scară comercială în Kahramanmaraş, pentru a fi consumați de populația locală. Biscuiții „Maraş Çöreği” sunt, de asemenea, oferiți oaspeților după înmormântări.