Aydın Inciri, DOP, Turcia, este denumirea data smochinelor uscate Sarılop.
Smochinele Sarılop reprezinta un soi de ficus carica domestica, cu coaja galbena subtire si moale, gust dulce si miros dulceag. Factorii ecologici si umani care caracterizeaza procesele de coacere si de uscare le confera fructelor coaja subtire, de culoare galbena-alburie, si textura moale.
Smochinele uscate Aydın Inciri ce se produc in Caria, in partea de vest a Anatoliei, demonstreaza vechimea si importanta cultivarii smochinelor in regiunea Marii Egee. Producerea, recoltarea si uscarea smochinelor se desfasoara, de multi ani, conform acelorasi metode traditionale si naturale. Smochinele au facut intotdeauna parte din viata cotidiana a oamenilor. Productia de smochine a devenit in asa masura o arta pentru locuitorii regiunii, incat acestia au transmis si continua sa transmita copiilor lor tehnicile de cultivare a smochinelor inca de la varstele cele mai fragede. Producerea de smochine uscate de inalta calitate depinde de munca unor cultivatori abili si experimentati, care verifica smochinele puse la uscat dimineata devreme si seara tarziu. Seara, smochinele sunt adunate in gramezi si acoperite cu o panza groasa pentru a le proteja de insecte si, eventual, de roua. Acest proces se repeta in fiecare zi, pana cand smochinele uscate ating nivelul corect de umiditate
Smochinele Aydın Inciri sunt deosebit de importante pentru provincia Aydın si reprezinta un simbol al acesteia. Motivul smochinei este adesea utilizat la decorarea pietelor din satele si orasele din regiune. Intr-una din pietele principale exista si o statuie pe care sunt reprezentate smochine. In Aydın au loc multe festivaluri dedicate smochinelor, inclusiv Festivalul smochinelor de la Germencik si Festivalul smochinelor de aur de la incirliova. Astfel de festivaluri se organizeaza in mod traditional in fiecare an si includ diverse evenimente desfasurate in orasul sau satul care le gazduieste.