„Sange de taur” (Egri bikaver) e legendarul vin rosu sec din Eger, realizat din trei sortimente diferite de vin.
Soiul de baza il constituie Cadarca, soi cultivat si la Minis, Arad, alaturi de care stau la loc de cinste Pinot Noir, Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah, Oporto si soiul Kekfrankos. Vinul este tinut in butoaie de stejar, in pivnite situate in tufa vulcanica a orasului Eger, judetul Heves, Ungaria, ce are o populatie de 52.788 de locuitor.
Denumirea de Sange de taur provine de la un eveniment istoric in anul 1552, odata cu invazia otomana. In cetatea Eger, Dobo Istvan conducatorul oastei maghiare, a reusit sa faca fata o luna de zile atacurilor turcilor. Rezistenta neobisnuita a aparatorilor s-a datorat in mare parte vinului din pivnitele cetatii, vin de o culoare rosie rubinie asemanatoare sangelui, care prelins pe zalele soldatiilor, i-a infricosat si indepartat pe turci, acestia fiind convinsi ca darzenia si curajul localnicilor este dat de consumul sangelui provenit de la taurii sacrificati.
Un vin special de Eger se gaseste la Crama Noastra din Cluj Napoca. Asociatul majoritar este cetatean maghiar, un adevarat cunoscator si impatimit al vinurilor bune. La crama existand o selectie de vinuri de autor din Ungaria, Spania si Italia. Crama a amenajata o vinoteca in Cluj-Napoca, pe str. I.C. Bratianu, nr. 35, in centrul istoric al Clujului, unde saptamanal se ofera sase – opt sortimente de vin pentru testare si se intocmesc fise de degustare pentru clientii vinotecii.
In selectia vinurilor de autor din Ungaria se afla si EGRI Cabernet Sauvignon-Merlot 2006, la pretul de 22 RON. Este o oferta speciala valabila pana la epuizarea stocului disponibil. Este un vin rosu, sec, perfect cupajat. Soiurile Cabernet Sauvignon si Merlot cultivate pe solurile vulcanice de la Eger imprima acestui vin o complexitate si o aroma greu de gasit in alte parti ale lumii.