A inceput recoltarea pepenilor in Turcia

Prima recolta de pepeni verzi din Turcia a inceput in orasul Karata din Adana.

Adana este responsabila pentru aproape toti pepenii galbeni si 20% din intreaga productie de pepene verde. In ultimii 10 ani, productia anuala de pepene verde din Turcia a variat intre 3.7 si 4.2 milioane de tone pe an. Adana a obtinut anul trecut in jur de 830.000 de tone iar anul acestua se asteapta o productie de 880.000 de tone. Productia medie la hectar este de aproximativ 8-10 tone la hetar. China este pe primul loc in productia de pepene verde in lume, urmata de Iran si Turcia.

Sezonul de recoltare a pepenilor verzi din Turcia este din luna Mai si pana la sfarsitul lunii august. Pretul pe kilogram de pepeni verzi timpurii este, chiar acum, de aproximativ 0,42 USD. Pepenii verzi nu sunt alcatuiti numai din apa si zahar, ci si din vitamine, minerale si antioxidanti, oferind mai multe beneficii pentru sanatate prin continut redus de calorii, ajutand la prevenirea astmului si constipatiei.

Pe piata volanta romaneasca, se mai vand pepenii turcesti, ca pepeni verzi de Dabuleni. Acestia din urma au forma bombata, sunt mai mici, de culoare verde inchis uniform cu dungi mai inchise la culoare, cu coada mai subtire si verde, iar pata unde au stat pe pamant este alba sau verde crud. Pepenii verzi din Turcia,  sunt  mai mari cu forma alungita, mai deschisi la culoare, cu dungile mai rare si mai late, iar codita uscata.