Prunele „Stromberger Pflaume” sunt protejate DOP

Denumirea de „Stromberger Pflaume” se aplica doar fructelor de prun comun (Hauszwetschgenbaum) cultivate in aria geografica.

Pruna comuna Hauszwetschge este o varietate foarte veche, semitarzie de pruna (lat. Prunus domestica subsp. domestica), cunoscuta in germana si sub denumirea de Zwetsche sau Quetsche (Zwetschke in Austria). La randul sau, pruna comuna este o subspecie a prunei. In comparatie cu pruna, pruna comuna are o forma mai putin rotunda si extremitati ascutite, bine conturate, o culoare mai degraba catre albastru-inchis si o crestatură mediana mai pronuntata. Fructul se desface cu mai multa usurinta de pe sambure. Fructul ajunge la maturitate deplina intre sfarsitul lunii august si mijlocul lunii septembrie. Atunci fructul capata o culoare intensa.

Comparativ cu alte prune, pruna comuna este un fruct de marime medie, oval si oarecum lunguiet, cu un diametru de cel putin 24 mm. Samburele este plat, oval si de culoare brun-deschis. Pulpa fructului are o structură fina si ferma si o culoare uniforma, osciland in egala masura intre galbui si portocaliu. Atunci cand este copt, fructul se desface usor de pe sambure.

Fiecare fruct are o greutate de pana la 30 g. Raportul dintre masa pulpei fructului si masa samburelui este de cel putin 3:1. Fructele proaspete, ajunse la maturitate deplina, au un continut de zahar de cel putin 6 %.

Stromberger Pflaume” se distinge prin aroma sa subtila, raportul sau echilibrat intre dulceata si aciditate si continutul redus de apa. Nu tinde sa producă substante amare. Este zemoasa, fara insa a fi apoasa, si are un gust proaspat si dulce, cu o usoara aciditate. Astfel, acest fruct este ideal pentru consumul in stare proaspata. Datorita continutului sau ridicat de zahar se preteaza perfect prelucrarii prin fierbere, coacere, uscare sau ardere. Consistenta ferma a „Stromberger Pflaume” ii confera o rezistenta foarte buna la coacere. Zona geografica de productie este localitatea Stromberg (Germania), la care se adauga o zona agricola cu latimea de 500 m aflata in jurul localitatii.