Renumita branza „Allgäuer Sennalpkäse”

Allgäuer Sennalpkäse” este o branza cu pasta tare si cu durata lunga de conservare, fabricata prin metode artizanale traditionale in fermele de lapte alpine din Allgäu, Germania, din lapte crud natural de vaca, si prelucrata manual.

Allgäuer Sennalpkäse” se prezinta sub forma de roti de 5-35 kg, cu diametru intre 30 cm si 70 cm si cu o inaltime de pana la 15 cm. Coaja este uscata, de culoare de la galben-portocaliu pana la maroniu. Pasta are o textura de la tare la elastica si prezinta de obicei gaurele nu foarte numeroase de marimea boabelor de mazare. Culoarea pastei este de la cea a fildesului la galbui.

Branza „Allgäuer Sennalpkäse” tanara are un gust usor de nuci, o aroma delicata si o textura frageda in gura. Odata cu maturarea, gustul devine picant si mai intens, iar textura devine mai ferma, cu o aroma mai puternica si cu gust, miros si culoare mai intense.

In Bavaria, se cresc In mod traditional vaci din rasa bruna, in mod special in zona geografica Allgäu. Aceasta este o rasa clasica cu dubla utilizare, si pentru productia de lapte, si pentru cea de carne, caracterizata de asemenea prin longevitate si fecunditate. Animalele sunt deosebit de adecvate pentru cresterea extensiva in regiuni alpine.

Scrieri vechi dovedesc ca metoda numita „Süß- bzw. Fettsennen”, care sta si azi la baza productiei de „Allgäuer Sennalpkäse”, era folosita inca din vremea Razboiului de Treizeci de Ani. Fabricarea branzei grase sub forma de roti, introdusa in Allgäu in jurul anului 1820 de catre fabricanti elvetieni de branzeturi din regiunea Appenzell, a permis pastrarea pe perioada mai lunga a branzei. Fabricantii de branza din Allgäu se intalnesc cu regularitate, pentru a schimba informatii si a participa la ateliere comune, ceea ce a contribuit semnificativ la pastrarea cunostintelor privind producerea branzei „Allgäuer Sennalpkäse”.