Produsul numit „Dresdner Stollen”, „Dresdner Weihnachtsstollen” sau „Dresdner Christstollen” (IGP), Germania, este un chec dospit consistent cu continut ridicat de fructe si unt, care este produs, in principal, din luna august pana in luna ianuarie.
Formate manual, produsele „Stollen” sunt taiate, rupte sau rulate, respectiv batute in forma de paine si se coc in stare libera, nu puse in forme pentru prajituri. Greutatea minima a acestora este de 500 g. Produsele „Stollen” trebuie sa contina cel putin urmatoarele ingrediente: faina de grau de tipul 405 sau 550, lapte integral sau lapte praf integral, zahar tos, unt proaspat sau concentrat, coaja de portocale si/sau de lamaie confiata, stafide, migdale dulci si amare, coaja de lamaie, sare de bucatarie, zahar pudra, mirodenii. Nu sunt permise urmatoarele ingrediente: arome artificiale, aditivi adaugati direct, margarina. Produsele „Stollen” prezinta o forma exterioara simetrica, sunt potrivit rumenite si sunt acoperite cu un strat de unt si unul de zahar uniforme. Prezinta o coaja bine aerisita cu fructe repartizate uniform. Produsele „Stollen” au un miros si un gust caracteristic, aromat si intens. Aria geografica de origine are o dezvoltare istorica si se limiteaza la orasul Dresda, capitala de land, precum si localitati invecinate care impreuna definesc marea regiune a orasului Dresda.
Traditia fabricarii produselor „Stollen” in zona geografica poate fi atestata inca din secolul XV. Targul de Craciun din Dresda numit „Dresdner Striezelmarkt”, mentionat pentru prima data la 1434, acorda deja produselor denumirea de Striezel. Intr-un document din 1530, aflat la arhivele primariei din Dresda, produsele „Stollen” au fost denumite „Christstollen”. De o notorietate speciala s-a bucurat asa-numita „scrisoare a untului” a Papei Inocentiu al VIII-lea (1432-1492), trimisa in jur de 1490. Prin aceasta scrisoare, brutarilor din Dresda le este ridicata interdictia, decretata de papa incepand cu 1450, de a folosi untul in perioada de Advent, pe atunci socotita perioada de post. Incepand cu 1727, produsul „Dresdner Stollen” a fost servit in perioada de Craciun la Curtea saxona a lui August cel Puternic. Acesta a comandat brutarilor din Dresda, pentru cei 24 000 de invitati la parada militara „Zeithainer Lustlager”, un Stollen urias de 1,8 tone.
De atunci, brutarii si cofetarii din aria geografica au perpetuat si supravegheat traditia fabricarii produsului „Stollen” de inalta calitate; retetele traditionale – unele datand inca din Evul Mediu – sunt transmise din generatie in generatie in cadrul diferitelor întreprinderi. Specificitatile produsului „Dresdner Stollen” sunt legate de renumele si calitatea acestuia. Renumele deosebit este sustinut, nu in ultimul rand, de vanzarile mondiale anuale de circa 2 milioane de produse „Stollen” fabricate in aria geografica. Calitatea deosebita a produselor „Dresdner Stollen” este rezultatul unor cerinte de calitate devenite norme de multi ani, dar practicate dintotdeauna, care sunt verificate prin proceduri interne de control. Avand in vedere calitatea lor deosebita, produsele „Dresdner Stollen” sunt considerate drept produse de clasa, teste independente (de exemplu, cele efectuate de „Stiftung Warentest”) plasandu-le intr-o categorie aparte.