Renumita carne de vita bavareza „Bayerisches Rindfleisch”

Sectorul bavarez de crestere a bovinelor este renumit si recunoscut la nivel mondial. Vita bavareza este foarte apreciata la nivel mondial deoarece inregistreaza o productivitate cumulata de lapte si de carne ridicata.

Fleckvieh este cea mai importanta rasa folosita la productia de carne de vita bavareza. Zona de reproductie se intinde de la Munchen pana la granita bavareza cu Austria. Aproximativ 50 000 de vaci sunt inscrise in aproximativ 1 800 de exploatații. Viteii sunt crescuti predominant, pe pajisti si pasuni. Rasa Fleckvieh se adapteaza la toate conditiile din exploatatii.

Carnea de vita „Bayerisches Rindfleisch” este raspandit in Germania si in strainatate, unde se bucura de un bun renume. Este exportat in mari cantitati mai ales in Italia si Franța. Spre exemplu, produsul „Bayerisches Rindfleisch” este comercializat in Franta sub denumirea de „Boeuf de Baviere”, profitandu-se direct de bunul renume de care se bucura produsul in randul consumatorilor francezi.

Studii efectuate de Universitatea Tehnica din Munchen in anii 1998, 2003 si 2007 au demonstrat in mod clar ca „Bayerisches Rindfleisch” se bucura de un bun renume in randul consumatorilor. Excelenta calitate atribuita produsului „Bayerisches Rindfleisch” este pusa pe seama legaturii dintre locul de origine al acestuia si calitatea acestuia perceputa de catre consumatori.

Carnea de vita era consumata in Bavaria in special in zilele de sarbatoare – Paste, Rusalii, sarbatoarea hramului bisericii si Craciun. Inca din cele mai vechi timpuri, carnea de vita fiarta a jucat un rol extrem de important in bucataria bavareza cu astfel de ocazii. Astfel, carnea de vita fiarta este considerată un preparat tipic foarte raspandit in Bavaria. Sunt intalnite si alte preparate bavareze specifice precum „Tellerfleisch”, „Münchner Kronfleisch” si „Bofflamot”. Carnea de vita si cea de vitel se regasesc de asemenea in unul dintre cele mai renumite mezeluri din Bavaria: „Münchner Weisswurst”. Continutul de carne de vitel de cel putin 51 % ii confera acestui produs gustul tipic care i-a asigurat renumele la nivel mondial.