Dosarul cu cererea de atribuire a Indicatiei Geografice Protejate pentru 'Scrumbia de Dunare afumata' a fost transmis la Uniunea Europeana.
Asociatiei RO-PESCADOR, a depus dosarul pentru obtinerea certificarii europene IGP, pentru 'Scrumbia de Dunare afumata', un produs de calitate specific si reprezentativ pentru traditia culinara locala.
Produsul 'Scrumbie de Dunare afumata' este un peste intreg, de culoare aurie, metalizata, datorata procesului de afumare, uniforma pe toata suprafata, cu textura suculenta, gust de peste afumat, usor sarat, consistenta onctuoasa. Datorita metodei de prelucrare, initial produsul are un gust dulce, dupa care se simte un gust sarat si usor acrisor.
Scrumbia de Dunare este capturata sezonier, intr-un areal geografic delimitat al Dunarii la varsare, exemplare doar cu o greutate mai mare de 250 grame; Scrumbia de Dunare eviscerata, este zvantata, afumata la rece numai cu rumegus de lemn de esenta tare, racita si maturata, iar in final stearsa bucata cu bucata. Produsul este ambalat si etichetat gata de consum.
Scrumbia de Dunare migreaza din Marea Neagra in Dunare pentru reproductie, din luna martie pana in luna august, perioada in care se efectueaza si captura. Scrumbiile capturate din Dunare contin acizii grasi Omega3 si Omega6.