S-a deschis Muzeul Plutitor

Incepand de miercuri 28 august, in localitatea Mila 23 se deschide proiectul de arta publica 'Muzeul plutitor - Lotca: traditie si mitologie in spatiul Deltei Dunarii', rezultatul unei cercetari si al unor ateliere interdisciplinare desfasurate in cursul lunii iulie 2013 la initiativa Asociatiei Ivan Patzaichin - Mila 23.

Aici vor fi puse in valoare traditii si istorii orale din arealul cuprins intre satele Mila 23, Crisan si Caraorman.
'Muzeul plutitor - Lotca: traditie si mitologie in spatiul Deltei Dunarii' este construit in jurul unui obiect autentic local, 'lotca dunareana', barca pescareasca traditionala, mijlocul de transport si comunicare tipic pentru satele de pe apa.

Folosita pe vremuri ca mijloc unic de transport si cel mai important instrument utilitar pentru supravietuire in satele pescaresti, lotca devine in zilele noastre vehicul ecologic recomandat turistilor responsabili si un obiect autentic cu care locuitorii zonei se pot mandri. Interventia reconstituie prin povesti si istorii orale culese de la localnici si de la campioni olimpici si mondiali la caiac si canoe originari din Delta Dunarii, semnificatiile simbolice si narative ale lotcii. Povestea lotcii se ramifica astfel intre documentele tehnice despre cum se construia pe vremuri o barca de lemn si uneltele de pescuit indispensabile fiecarui taran din satele de pe 'balta', expunerea de barci vechi in marime naturala si inregistrarea povestilor de succes ale sportivilor nascuti in zona care au transformat experienta de a vasli, fireasca pentru fiecare copil din Delta Dunarii, in sansa de a se afirma si de a deveni recunoscut la nivel mondial.

Proiectul valorifica patrimoniul material si imaterial din Delta Dunarii, recuperand intr-un mod inedit elemente de traditie si cultura locală, evidentiind perfecta articulare a acestora cu peisajul natural. Prin toate aceste aspecte, 'muzeul' interpreteaza lotca sub forma unui element de legatura intre diferitele identitati entice si culturale care alcatuiesc spatiul Deltei, punctand aspecte concrete din viata si traditia acestor comunitati.

'Muzeul plutitor - Lotca: traditie si mitologie in spatiul Deltei Dunarii' este o avanpremiera a deschiderii Festivalul Barcilor cu Vasle Rowmania de la Tulcea (30 august - 1 septembrie), organizat de Asociatia Ivan Patzaichin - Mila 23.


Cautare