Arancini este unul din preparatele clasice de orez din bucataria siciliana traditionala.
Portocalele “Arance di Francofonte” din Sicilia, Italia au primit in 1997 indicatia geografica protejata (IGP).
"Fico d'India" '' DOP, este simbolul Siciliei. Fructul provine din „India Noua” respectiv Mexic.
„Cappero di Pantelleria” IGP, Italia, reprezinta bobocul de floare al unei plante ce se cultiva in Sicilia si care se foloseste la condimentarea mancarurilor.
Tarantella este un dans traditional din Sicilia, cu ritm rapid si fraza melodica ce difera de la o zona la alta.
Nostrano Valtrompia DOP este o branza semi-grasa, maturata, cel putin 12 luni si este produs de-a lungul anului, din lapte crud de vaca.
Originile porcilor Cinta Senese, DOP, Italia, dateaza din Evul Mediu. Caracteristica cea mai importanta pentru acest porc sunt dungilor albe care da si numele rasei locale.
Salva Cremasco” DOP, Italia este o branza de masa moale, cu pasta cruda, fabricată exclusiv din lapte de vaca integral utilizat ca atare.
Uleiul de masline extravirgin „Terre Aurunche” DOP, trebuie obtinut exclusiv din maslini din urmatoarele soiuri autohtone: „Sessana”, cel putin 70 %; „Corniola”, „Itrana” si „Tenacella”, maximum 30 %.
Lemnul dulce sau raculet (Glycyrrhiza glabra) este o planta erbacee, perena, comuna in sudul Europei si in Orient, ale carei radacini cu gust dulce-amar constituie una din cele mai vechi mirodenii, utilizata pentru aromatizarea dulciurilor si a bauturilor.
„Prosciutto Amatriciano” IGP are o forma de pară, cu eliminarea piciorului; datorita finisarii traditionale extinse, cu o greutate minima la maturare de 8 kg.
Denumirea „Fichi di Cosenza” (DOP), Italia, desemnează exclusiv fructele uscate ale smochinilor domestici Ficus carica sativa (Domestica L.) aprtinand soiului Dottato (sau Ottato).
Mierea de munte „Miele delle Dolomiti Bellunesi” se obtine din nectarul florilor de pe teritoriul montan al provinciei Belluno, Italia, din ecotipul local „Apis mellifera”, prin incrucisarea dintre Ligustica si Carnica.
Fasolea „Fagiolo Cuneo” (IGP) desemneaza fasolea ca pastaile ceroase, cultivata in Italia.
Denumirea de origine protejata „Formaggella del Luinese”, Italia, este rezervata branzei cu pasta semitare produsa exclusiv din lapte integral si crud de capra, prin coagulare cu ajutorul cheagului, maturata minimum 20 de zile.
Patruzeci de milioane de oua de ciocolata invadeaza magazinele italiene cu ocazia sarbatorilor de Pasti.
La momentul comercializarii, sunca „Coppa di Parma” (IGP) Italia, are forma cilindrica, deloc turtita.
„Carota Novella di Ispica” cu indicatie geografica protejata este rodul cultivarii speciei Daucus carota L.. , in Sicilia, Italia.
Anghinaria „Carciofo Spinoso di Sardegna” (DOP), Italia, se obtine cu ajutorul ecotipului local „Spinoso Sardo” apartinand speciei botanice „Cynara scolymus”.
„Fagiolo Cannellino di Atina” DOP, (Italia) desemneaza produsul obtinut din cultivarea plantei Phaselus vulgaris L, ecotipul local „Cannellino di Atina”.
Graul „Farro di Monteleone di Spoleto” DOP, Italia, este un ecotip local al speciei Triticum dicoccum.
„Pesca di Leonforte” cu indicatie geografica protejata (IGP), Italia, este produsul rezultat In urma cultivarii a doua ecotipuri locale de piersica.
„Ricotta di Bufala Campana” este un produs lactat proaspat, din Italia, obtinut prin coagularea termica a proteinelor din zerul de lapte de bivolita, materie prima rezultata in urma produciei de mozzarella de bivolita.
Denumirea de origine protejata (DOP) vanata rosie „Melanzana Rossa di Rotonda”, (Italia), se obtine din ecotipul Melanzana Rossa di Rotonda, din specia Solanum aethiopicum.
Usturoiul Voghiera, DOP, este un produs de nisa din Italia, care permite producatorilor un venit garantat in prezent.
Piave” DOP, Italia, este o branza tare si maturata, de forma cilindrica si cu pasta fiarta, obtinuta din lapte de vaca.
Produsul italian “Prosciutto di Sauris”, IGP, Italia este produsa in comuna Sauris, din regiunea Friuli Venezia Giulia.
Ricciarelli di Siena IGP, Italia, sunt produse italiene de patiserie, obtinute din prelucrarea unui aluat copt cu migdale, zahar si albusuri de ou.
Cartoful “Patata di Bologna” DOP, Italia, este cerut tot mai mult de catre consumatori.
© Copyright 2024 Agricultura ecologica si produsele traditionale Joomla Templates by JoomDev