„Burrata di Andria” IGP, Italia, este o branza tipica din regiunea Apulia, deosebita de celelalte branzeturi gratie tehnicii de prelucrare particulare.
Datorita caracteristicilor sale organoleptice, fac din „Burrata di Andria” una dintre cele mai apreciate si speciale branzeturi din Apulia si din sudul Italiei. Potrivit traditiei transmise oral, „Burrata di Andria” a fost inventata de domnul Lorenzo Bianchino intr-o ferma straveche, in primele decenii ale secolului trecut. Se povesteste ca, din cauza unei ninsori abundente, neputand sa-si transporte laptele spre oras si trebuind neaparat sa-l prelucreze si mai ales sa foloseasca smantana care se forma in mod natural, domnul Bianchino a aplicat conceptul de productie a branzei Manteca (invelisuri de pasta filata maturata in care se conserva unt), incercand sa realizeze un produs proaspat pe acelasi principiu. La toate acestea se adauga caracteristica tipica a culturii taranesti, contrara irosirii si obisnuita cu reutilizarea oricarui subprodus. Astfel, domnul Bianchino s-a gandit sa amestece cu smantana resturile rezultate din prelucrarea pastei filate si sa infasoare amestecul intr-un învelis facut din pastă filata.
„Burrata di Andria” se prezinta sub forma unui saculet de pasta filata facut manual, in care se introduc destramaturi din aceeasi pasta filata si smantana. Amestecul de smantana si pasta filata destramata este numit „stracciatella”. Succesul branzei „Burrata di Andria” a fost enorm inca de la inceput, nu doar in Italia, ci si in strainatate, intr-atat incat sahul Persiei a devenit unul dintre cei mai fideli consumatori. Datorita gustului sau simplu si untos, acest produs tipic din Apulia ii satisface pe toti cei care, apropiindu-se de bucataria mediteraneeana, cauta produse simple, autentice si putin elaborate.
„Burrata di Andria” figureaza in meniurile multor restaurante din lume, in care se evidentiaza calitatea superioara a acestui produs, specificandu-se localitatea sa de provenienta, Andria. Intr-un articol al lui Allan Bay, „Burrata di Andria” este descrisa ca „o branza fantastica si unica”, iar in cotidianul „La Stampa”, intr-un articol semnat de Vanna Pescatori, numit „La Mondanita”, aceasta branza pretioasa este mentionata ca figurand in meniul cinei de gala organizate de Ferrari, prestigiosul producator de automobile din Maranello. In 2000, în urma instituirii, in cadrul Ministerului Politicilor Agricole, a registrului produselor traditionale, „Burrata di Andria” a fost inclusa imediat de Regiunea Apulia in prima sa lista.