„Cappero di Pantelleria” IGP, Italia, reprezinta bobocul de floare al unei plante ce se cultiva in Sicilia si care se foloseste la condimentarea mancarurilor.
La punerea in consum, „Cappero di Pantelleria” are o forma globulara, aproape sferica, rareori alungita sau conica si o culoare verde spre verde-mustar. Mirosul este aromatic, puternic, nu se simte miros de mucegai sau alte mirosuri neobisnuite. Gustul este aromatic, sarat, caracteristic caperelor cu sare marina din insula Pantelleria. Plantatiile de caperi pentru productia „Cappero di Pantelleria” trebuie sa consiste din plante din specia Capparis spinosa, soiul „inermis” varietatea „nocellara”. Toate operatiunile care intervin in cultivarea si prelucrarea „Cappero di Pantelleria”, de la insamantare pana la recoltare si sararea ulterioara, trebuie sa se desfasoare numai pe teritoriul insulei Pantelleria si sa respecte metoda de productie locala. Recoltarea trebuie sa fie efectuata manual si esalonat, lasand in continuare pe planta mugurii florali care nu au atins un stadiu de maturitate suficient. Se practica numai sararea uscata, exclusiv cu sare marina. De-a lungul secolelor, produsul a dobandit un renume foarte raspandit datorita aromei si gustului sau. A aparut astfel necesitatea de a proteja acest produs fata de alte produse similare, obtinute tot in bazinul mediteranean, dar care nu au aceleasi caracteristici.
Primele informatii specifice despre „Cappero di Pantelleria” confirmate din punct de vedere istoric provin din studiul Prof. P. Calcara „Breve cenno sulla geognosia ed agricoltura dell’isola di Pantelleria”, publicat la Palermo in 1855 in „Giornale della Commissione d’Agricoltura e Pastorizia in Sicilia”. Aceasta lucrare subliniaza deja valoarea economica si comerciala atribuita caperelor de catre societatea insulei din epoca respectiva: „pe coasta de sud a insulei, pe stancile abrupte si aride cresc spontan caperi, de pe care saracii culeg in iulie si august mugurii inainte de inflorire si ii vand unor oameni care, dupa ce ii separa dupa marime, ii pun in saramura si in otet si apoi ii scot pe piata.” La Inceputul anilor '60' ai secolului trecut, suprafata cultivata cu capere creste progresiv, la fel ca si productia, care ajunge in 1983 la 1 200 tone.