Folar de Valpacos este un produs de panificatiie, IGP, Portugalia, pregatit in mod traditional in perioada Pastelui.
Folar de Valpacos cu forma dreptunghiulara, este obtinut dintr-un aluat din faina de grau imbogatit cu oua, ulei de Tras-os-Montes DOP sau cu caracteristici organoleptice similare, margarina vegetala sau osanza de porc, umplut cu carne grasa de porc sau sunca sarata si uscata neafumata, burta de porc sarata si uscata, carnati de porc.
Termenul „folar”, asociat de multe ori unui cadou sau unui dar, inseamna „cel mai bun”. Produsul era pregatit in perioada Pastelui, cand preotii il primeau in duminica mare din partea familiilor enoriase, act care purta denumirea de „Compasso” sau „visita Pascal”, fiind realizat din cele mai fine produse pe care oamenii le aveau la dispozitie: faina, oua, ulei din soiurile madural, verdial si cobrancosa, carne de porc conservata si afumatura traditionala din Valpacos, marinata cu vin si usturoi si afumata la fum de lemn provenind din vegetatia locala, precum stejarul, pinul si vita-de-vie. In prezent, „Folar de Valpacos”, desi ramane nelipsit de Paste, este o prezenta constanta la mesele din Valpacos tot timpul anului, nelipsind niciodata la sarbatorile familiale sau institutionale.