Secretul orezului Karacadağ

Orezul Karacadağ, cultivat in Turcia, la poalele muntelui Karacadağ, de 2025 de metri, este printre tipurile de orezul de cea mai bună calitate din lume.

Secretul este foarte simplu, producție regionala, structura solului, apa de irigare avand ca sursa zăpadă care acopera varful vulcanic Karacadağ, semintele din soiul local și prelucrare primara. Orezul Karacadağ, produs în regiunile Diyarbakır-Siverek și Adıyaman, este cultivat de săteni pentru a fi folosit în bucătăriile proprii și în funcție de nevoile lor. Deoarece producția este scăzută și acest soi de orez este cunoscută doar de cei care locuiesc în regiune, doar o mică parte din producție merge către industrie. În loc de orezul lung și subțire cu care suntem obișnuiți, aspectul cel mai frapant al orezului local este că seamănă cu lintea mică, rotundă și are tonuri de galben pai și maro deschis.

Se afirmă că există o mulțime de minerale în solul unde se cultivă orezul Karacadağ, pentru care s-au efectuat studii in vederea obtinerii Denumirii de Origine Protejata (DOP). Orezul Karacadağ este mai bogat decât alt orez în ceea ce privește proteinele, vitaminele și enzimele. Produsul bogat în proteine și amidon, face ca acest orez să fie delicios. El are și proprietăți aromatice datorită acizilor grași volatili pe care îi conține în timpul gătirii. Orezul Karacadağ are un miros plăcut unic cu un amestec de mentă și cimbru. Orezul Karacadağ devine o masă delicioasă cu doar iaurt sau salată langa. Fiecare casă are propriul mod de a găti orezul. Important este să faci pilaf delicios până la urmă. Se mai poate servi cu migdalele și nuci de pin crocante, cu rosii verzi si copate, cu patrunjel si lamaie, etc.