Comisia europeana a inregistrat denumirea de origine protejata „PISTACCHIO VERDE DI BRONTE” (DOP), Italia, pentru fisticul sicilian.
Denumirea de origine protejata „Pistacchio Verde di Bronte” este rezervata produsului in coaja, cojit sau curatat de pielita al plantelor din specia Pistacia vera, varietatea „Napoletana”, cunoscuta si sub numele de „Bianca” sau „Nostrale”, altoita pe Pistacia terebinthus. Pregatirea terenului cuprinde nivelarea suprafetei pentru a facilita scurgerea apei, lucrarile de cultura si fertilizarea de baza. Plantatiile pot fi specializate sau mixte. Pe langa formele libere de crestere a plantelor in grupuri (ceppaia) sau izolat (vaso libero), se admite și cresterea prin indepartarea ramurilor laterale (monocaule), pentru a facilita culesul si lucrarile de cultura. In aria delimitata, livezile de fistic cresc pe teren vulcanic, acoperit de un strat superficial foarte subtire de pamant arabil. Terebintul (Pistacia terebinthus) creste spontan pe acest tip de substrat si constituie principalul portaltoi al speciei P. vera. Pentru plantatiile noi specializate este obligatoriu ca portaltoiul sa fie Pistacia terebinthus. Lucrarile de recoltare au loc din a doua decada a lunii august pana in prima decada a lui octombrie, in functie de aria de productie si de conditiile meteorologice. Recoltarea se efectueaza manual. Invelisul exterior al fructelor trebuie indepartat mecanic in primele 24 de ore dupa cules, pentru a se evita innegrirea sau eventuala contaminare.
Apoi, produsul in coaja trebuie imediat uscat la soare sau prin alte sisteme de uscare, mentinand temperatura produsului la 40-50 °C, pana se ajunge la umiditatea reziduala a semintei de fistic cuprinsa intre 4 si 6 %. Produsul uscat se pune in containere noi din iuta, hartie sau polietilena si se pastreaza in spatii ventilate si uscate, evitand contactul cu podeaua sau pereții. Produsul poate fi stocat o perioada de maximum 24 de luni dupa recoltare. „Pistacchio Verde di Bronte” DOP poate fi cojit si/sau curatat de pielita cu mijloace mecanice. Utilizarea de substante chimice pentru conservarea produsului este total interzisa. Aria de productie se caracterizeaza prin terenuri de origine vulcanica si printr-o clima mediteraneana subtropicala, semiarida, cu veri lungi si secetoase, cu o concentrare a precipitatiilor in perioada de toamna-iarna si cu diferente considerabile de temperatura intre zi si noapte. Acești factori pedoclimatici, impreuna cu prezenta terebintului (Pistacia terebinthus) cultivat in aceasta arie, confera produsului caracteristici de calitate deosebite (culoarea verde intensa, specifica fisticului din aceasta zona, forma alungita, savoarea aromata si continutul ridicat de acizi grasi mononesaturati al fructelor), greu de gasit in alte arii de productie din alte regiuni sau chiar din aceeasi zona a masivului Etna.
In Sicilia, „Pistacchio Verde di Bronte” se cultiva pe arii intinse inca de la sfarsitul perioadei de dominatie araba (sec. VIII și IX d.Hr.). Dupa destramarea Imperiului roman sub impactul invaziilor barbare, Sicilia a fost cucerita de arabi: berberi din Tunisia, musulmani, negri din Sudan, care au descris regiunea ca pe „gradina raiului”. Arabii au fost cei care au introdus aici cultivarea fisticului ca si cea a altor plante: lamai, portocali, trestie de zahar, bumbac, palmieri, papirus, vinete. Pana in ziua de astazi, „Pistacchio Verde di Bronte” este un ingredient caracteristic, care da un gust inconfundabil dulciurilor siciliene, in special celor din zona Cataniei.