Salade Niçoise își are originea în orașul francez Nisa.
Este făcută în mod tradițional din roșii, ouă fierte tari, măsline Niçoise și hamsii si ton, îmbrăcate cu ulei de măsline, sau în unele versiuni istorice, o vinegretă. Este popular în întreaga lume încă de la începutul secolului al XX-lea și a fost pregătit și discutat de mulți bucătari. Delia Smith a numit-o „una dintre cele mai bune combinații de ingrediente pentru salată inventate vreodată” iar Gordon Ramsay a spus că „trebuie să fie cea mai bună salată de vară dintre toate”.
Versiunea cunoscută la Nisa la sfârșitul secolului al XIX-lea era o combinație de bază de roșii, hamsii și ulei de măsline, descrisă drept „hrană simplă pentru oamenii săraci”. De-a lungul timpului, în salată au fost adăugate alte ingrediente proaspete și în mare parte crude, servite la Nisa. O rețetă din 1903 de Henri Heyraud într-o carte numită La Cuisine à Nice includea roșii, hamsii, anghinare, ulei de măsline, ardei roșu și măsline negre, dar exclude tonul și salata verde. Dressingul includea ulei de măsline, oțet, muștar și ierburi fine.