Mozzarella di Gioia del Colle

Mozzarella di Gioia del Colle” DOP, Italia, este un tip de branza proaspata pe baza de pasta filata, produsa doar din lapte crud integral de vaca la care se adauga o cultura de zer fermentat.

Aria geografica in care este produsa Mozzarella di Gioia del Colle cuprinde parti din provinciile Bari si Taranto pe podisul Murgia. Aici exista numeroase ferme de vaci din vremea imparatului Frederic. In aceasta arie, unde fermele si fabricile de produse lactate sunt amplasate la o distanta destul de mica unele fata de altele, a existat inca din 1885, ca practica locala, producerea branzei mozzarella din lapte de vaca. Vegetatia prezenta in mod natural are in mare parte caracter xerofil si include ierburi aromatice precum Timus striatus, Ferula communis si Foeniculum vulgare, bogate in polifenoli, terpene, compusi carbonilici si alte substante volatile care pot avea o influenta directa sau indirecta asupra gustului laptelui.

Metodele utilizate de catre producatorii de branza pentru gestionarea zerului din cuva, maturarea coagulului si procesarea ulterioara a amestecului se combina pentru a forma o alta legatura distinctiva cu teritoriul. In primele decenii ale secolului al XX-lea, un agricultor numit Clemente Milano, care crestea bovine din rasa Bruna alpina in regiunea Gioia del Colle, a fost primul care a utilizat laptele din stocul sau pentru a produce produsul lactat proaspat special care a devenit cunoscut sub denumirea de mozzarella. Mozzarella di Gioia del Colle era foarte apreciata, cautata si se vindea cu un pret mare in pietele din Roma si Napoli, precum si in Bari, Taranto, Lecce, Foggia si in alte orase mai mici. Incepand cu anii 1960, au avut loc numeroase evenimente locale care au vizat cresterea vizibilitatii branzei mozzarella Gioia del Colle.