Midia „Cozza di Scardovari”, apartinand speciei Mytilus galloprovincialis, este o molusca bivalva cu forma alungita si cu o cochilie de culoare negru-violaceu.
Din cochilie ies filamente brune foarte robuste, cu ajutorul carora midia se fixează de plase sau de alte structuri de sprijin. Midia „Cozza di Scardovari” are carnea lucioasa, moale, cu gust deosebit de dulce si de placut la consum. Reputatia produsului se datoreaza si sarbatoarei midiei de Scardovari (Festa della Cozza di Scardovari) care are loc in fiecare an, incepand din 1980. Aria de productie este formata din Sacca di Scardovari, situata in partea de sud a deltei Padului si din teritoriile asezarilor Scardovari, Ca’Melo si Santa Giulia.
Prima cooperativa de pescari locali in Sacca di Scardovari dateaza din 1936, dar configuratia actuala a lagunei s-a datorat inundatiilor din 1966. Incepand de atunci, s-au inceput experimentele legate de cultivarea midiilor in mici crescatorii in interiorul lagunei. Activitatea de crestere a midiilor, presupune o tehnica traditionala de pregatire a crescatoriilor si de prelucrare a produsului, bazata mai ales pe munca manuala. In prezent, productia de midii în laguna Scardovari este o industrie importanta, care implica numerosi operatori si firme familiale, iar produsul este cunoscut de consumatori atat in Italia, cat si in alte tari europene.