Carne de vita din Pirinei

In Pirineii Catalani, Spania, se obtine o foarte buna carne de vitel din rasele rustice Bruna de los Pirineos, Aubrac sau Gasconne.

In primele luni de viata, viteii sunt crescuti in regim extensiv, impreuna cu mamele lor, si sunt apoi sacrificati cand au varsta intre 8 si 12 luni, si greutatea minima a carcasei de 160 kg. Carcasele au o dezvoltare a musculaturii de la „exceptionala” la „buna”. Culoarea carnii poate varia de la roz la rosu intens. Grasimea are o culoare de la alb la crem. Alimentatia viteilor asociata cu aceasta metoda de crestere ii confera carnii culoarea si fragezimea caracteristice, determinand de asemenea conformatia carcaselor si prezenta grasimii intramusculare. Laptele matern consumat de vitei contribuie la buna crestere a acestora, datorita importantului aport de calciu. Acesta favorizeaza buna dezvoltare a scheletului osos, ceea ce permite apoi dezvoltarea unei carcase cu o buna conformatie.

De-a lungul secolelor, locuitorii din Pirineii Catalani au avut ca principal mijloc de trai agricultura și creșterea animalelor. In prezent, 80 % dintre exploatatiile agricole au mai putin de 25 de vitei pe an, iar crescatorii utilizeaz in continuare sistemul traditional de crestere a animalelor, care le confera carcaselor un bun randament, pretuit de macelari, precum si o culoare foarte apreciata de consumatori. In Pirineii Catalani se organizeaza numeroase evenimente festive, sarbatori si targuri, precum Fira de Sant Ermengol de la Seu d’Urgell, in cadrul carora viteii din zona joaca un rol deosebit.