Melocotón de Cieza

Piersicile „Melocotón de Cieza” IGP, Spania, din soiurile Baby Gold 6 si Romeo, sunt printre cele mai gustoase si cautate in Europa.

Piersicile din soiul Baby Gold 6 si piersicilor din soiul Baby Gold 6 au gustul dulce intens, rezultat dintr-un bun echilibru între zaharuri și aciditatea totală; textură fermă și suculentă; aromă plăcută. Pielița are o culoare care variază de la galben-deschis la portocaliu iar forma rotunjită. Fructele din soiul Baby Gold 6 pot prezenta o mică umflătură caracteristică în vârf. Calitățile specifice ale piersicilor „Melocotón de Cieza” sunt influențate de clima mediteraneeană extremă, caracterizată de veri deosebit de secetoase, având în vedere că precipitațiile medii anuale de-abia ating 300 mm. În special în ceea ce privește caracteristicile organoleptice ale ambelor soiuri, concentrația lor de substanțe solide solubile se traduce în grade mai mari de dulceață și de fermitate. În combinație cu clima, principalele caracteristici care fac ca solul să fie unic sunt: textura argilolutoasă și argiloasă, nivelurile de argilă de peste 30 %, pH-ul > 8,3, și nivelurile de materie organică între 1 % și 2 %.

O caracteristică a zonei Cieza, care o diferențiază de alte zone, constă în faptul că metoda de rărit, atât pentru flori, cât și pentru fructe, este pur artizanală, floare cu floare. Utilizarea metodei tradiționale conduce la o mai bună selecție a florilor, obținându-se astfel fructe de o calitate mai bună. Din punctul de vedere al aspectelor istorice, există dovezi care atestă prezența piersicilor în Cieza în secolul al III-lea d. Hr. În era modernă, dezvoltarea industrială a zonei este legată de producția semnificativă de piersici. Sectorul conservelor a fost unul dintre principalii factori care au determinat creșterea și extinderea cultivării piersicilor în întreaga zonă Cieza. În Cieza există 8 448 de hectare de terenuri cultivate și irigate. Dintre acestea, 5 861 de hectare, adică aproximativ 70 %, sunt dedicate piersicilor Având în vedere aceste cifre, Cieza este municipalitatea cu cea mai mare producție de piersici din Europa, de peste 180 de milioane de kilograme pe an.

Produsul „Melocotón de Cieza” are o legătură vitală cu mediul social al municipalității, întrucât peste 10 000 de persoane își câștigă existența din activități legate în principal de acest fruct. Acest lucru se poate observa în cadrul diverselor festivități asociate cu „Melocotón de Cieza”, cum ar fi Conferința „Melocotón de Cieza” și festivalul piersicilor „Fiesta del Melocotón”, care a luat naștere cu și mai mult timp în urmă, în anii 1980. Premiul „Melocotón de Oro” (Piersica de Aur) se acordă anual unor persoane sau instituții pentru activitatea lor remarcabilă de promovare a dezvoltării agricole în Cieza. Printre exemplele semnificative de utilizare a „Melocotón de Cieza” în gastronomie se numără Manjar de Cieza (biscuiții de Cieza) și specialitatea de Crăciun Murciatone, împreună cu alte rețete precum granita de piersici și Trenza de „Melocotón de Cieza” , precum și produse de cofetărie precum prăjitura cu „Melocotón de Cieza”.