Ceapa verde Nocerino

Cipollotto Nocerino” DOP, Italia, se refera la bulbul de ceapa din speciei Allium Cepa L.

Produsul destinat consumului trebuie sa aiba urmatoarele caracteristici: Bulb: Gust usor dulce, fara a fi intepator, distinctiv si aromat; Forma cilindrica, usor mai groasa la baza; Culoare tunicii interne si externe albe in intregime; Dimensiunea bulbului intre 1 si 5 cm; Continut de apa peste 92 %. Frunze: Culoare albastru-verzui inchis cu pruina; Forma:lineara, fistulara, cilindrica, ascutita. Pentru a putea fi introdusa pe piata, „Cipollotto” trebuie sa fie sanatoasa, intreaga, curata, fara nicio materie straină vizibila, nedeteriorata, fara goluri, fara paraziti, fara semne de umezeala externa anormala, fara miros si/sau gust strain, fara orificii externe vizibile, fara umflaturi cauzate de o dezvoltare anormala, tare si compacta. Ceapa poate avea sau nu smocuri radiculare, iar frunzele pot fi intregi sau taiate la diferite dimensiuni. „Cipollotto Nocerino” se cultiva in intregul bazin al vaii Sarno, in zona Agro Nocerino din provincia Salerno si in partea sud-vestica a provinciei Napoli.

Caietul de sarcini prevede, faptul ca Cipollotto trebuie sa fie cultivata in plin camp. Solul este arat pana la o adancime de cel mult 40 cm si, ulterior, afanat pentru a-l pregati de insamantare. Densitatea maxima de cultivare este de 200 plante/mp, amplasate conform unui plan de plantare care prevede o distanta de 20-35 cm intre randuri si 10-15 cm intre fiecare planta de pe un rand. Samanta utilizata provine exclusiv din bulbi obtinuti si selectionati in aria geografica mentionata la articolul 3 din caietul de sarcini. Samanta poate fi produsa de-a lungul anului in pepiniere de seminte sau direct in plin camp. Rasadurile sunt transplantate in momentul in care ating o inaltime de 14-16 cm. Irigarea se efectueaza in functie de climatul de sezon: in timpul verii, plantele sunt irigate de 3-4 ori pe saptamana. Alte interventii necesare sunt utilizarea ingrasamintelor in momentul plantarii si in momentul in care planta incepe sa creasca, distrugerea buruienilor cu ajutorul erbicidelor inainte si dupa insamantare sau inainte si dupa transplantare. Productia si ambalarea trebuie sa aiba loc in zona definita pentru a garanta calitatea, trasabilitatea si controlul.

Exista dovezi ale cultivarii cepei in bazinul Sarno inca de acum peste 2 000 de ani: in vechiul oras Pompei, picturile in care sunt prezente Larario de Sarno reprezinta capela unde locuiau Lari, spiritele protectoare ale locuintei. La sfarsitul secolului XIX si inceputul secolului XX, Cipolla era mentionata si descrisa in manualele de agronomie si in cataloagele principalilor producatori de seminte. De atunci, cultivarea cepei cu pielita argintie a detinut un rol important in agricultura locala. Solul caracteristic si conditiile climatice din intreaga zona au favorizat productia de „Cipollotto” de-a lungul vaii Sarno secole de-a randul. Originea, evolutia si actuala structura a solului fac din acesta substratul optim pentru cultivarea „Cipollotto”, caruia ii prieste solul lejer, umed, racoros si bine drenat care nu retine apa. Activitatea vulcanica din zonele invecinate a influentat formarea geolitologica a vaii Sarno, numeroasele eruptii ale Vezuviului contribuind la stratificarea solului si influentand proprietatile fizico-chimice ale acestuia. Pe langa acesti factori de mediu, exista si factori umani: experienta de secole a agricultorilor locali care, cu tehnicile lor in intregime manuale constituie dovada legaturii stranse intre produs, producator si zona si a masurii in care aceasta combinatie confera produsului acele caracteristici care il fac unic si ii dau un renume incontestabil.