Produsul Jambon de Vendée, a fost inregistrat ca Indicatie geografica protejata de catre Comisia Europeana.
Aceasta sunca Vendée, este dezosata, putin uscata, care de obicei se consuma prajita sau la gratar, adesea insotita de mancare traditionala de fasole. La pregatirea acestei sunci se utilizeaza sare, alcool si plante aromatice. Crusta bruna este acoperita cu un amestec de condimente, alcool si arome naturale de scortisoara, piper, cimbru si frunze de dafin. Fiecare bucata este infasurata apoi in panza si presata intre doua placi, oferindui-se astfel forma ei specifica. Perioada de uscare este de aproximativ 9 luni.
Produsul este anexat la teritoriul sau, Vendée, care se caracterizeaza printr-un climat tipic oceanic, si datorita acestui fapt, producatorii au dezvoltat tehnica de conservare, respectiv prin frecare cu sare de mare, alcool si condimente. La inceputul anilor '80, macelarii au dezvoltat fabricatia suncii de Vendée si au facut-o cunoscut la nivel national. Sunca se taie gros, se pune la gratar si este insotita de celebra fasole traditionala de Vendee, mancarea emblematica a regiunii.
In 2010, 1750 de tone de sunca Vendée a fost produsa de catre 15 producatori din regiunea respectiva.