Specificitatea produsului "Kraska panceta" IGP, Slovenia, consta in forma rectangulara in care este transata bucata si urmele lasate de coastele eliminate.
Costita Kraska Panceta, contine un raport optim intre carne slaba si slanina. O alta caracteristica specifica este utilizarea exclusiva a procedeului traditional de sarare uscata cu sare de mare. Procesul de uscare / maturare, fara tratament termic si temperatura sub 18 ° C, impiedica depunerea proteinelor din cauza caldurii si mentine fermitatea tesutului gras. "Kraska panceta" este foarte apreciata de consumatori care au transformat-o intr-un succes comercial. In regiunea Karst, clima mediteraneana moderata se intalneste cu un curent de aer rece continental, iar conditiile de uscare naturale favorabile si cererea pietei au determinat localnicii sa produca acest gen de sunca.
Uscarea produsului Kraska Panceta, face parte dintr-o traditie extrem de indelungata, atestata inca din anul 1689. De asemenea, perioada suficienta de maturare si temperatura scazuta, sunt foarte importante pentru obtinerea caracteristicilor organoleptice ale costitei "Kraška panceta" care, impreuna cu "Kraski prsut" (sunca cruda de Karst), au deveni aperitivul clasic servit la ocaziile protocolare. O noua era in productia a costitei "Kraska panceta" a inceput in anul 1977, cand s-a costituit un grup de producatori dotati cu tehnologie speciala de prelucrare in forme rectangulare si de eliminare a coastelor de porc. Producatorii de costita fara os "Kraska panceta" au participat la targul international agricol si alimentar din Gornja Radgona, unde produsul "Kraska panceta" a primit distinctii importante si premii de-a lungul ultimilor zece ani.