„Tiroler Speck” (IGP), Austria, este un produs artizanal din carne de porc conservata traditional, fabricat din pulpa dezosata, cotlet, burta, spata sau ceafa.
Carnea pentru „Tiroler Speck”, este sarata uscat, este condimentat cu un amestec special de condimente care includ cel putin ienupar, piper negru si usturoi, este conservat, afumat la rece conform unui proces specific fiecărei regiuni folosind cel puțin 50 % lemn de fag sau de frasin si este uscat în aer liber. Culoarea exterioara este maro inchis, iar culoarea in sectiune este rosiatica, cu un strat alb de grasime. Mirosul este puternic picant si parfumat, cu note mature clare si cu miros de afumatura. Gustul este usor picant, trecand de la note clare de fum, usor de recunoscut, la o aroma bogata de carne si completat de un gust sarat distinct.
In peisajul montan din Tirol, productia de „Speck” ca mod de conservare a carnii proaspete a fost dezvoltata si rafinata de-a lungul multor generatii. Procesul de uscare in aerul curat de munte din Tirol, procesul de afumare usoara folosind amestecuri de condimente specifice si utilizarea lemnului de fag sau de frasin pentru a produce fumul ii confera produsului aspectul caracteristic maro inchis. Durata procesului de uscare in aer liber este masurata de specialistul „Tiroler Speckmeister” pe baza conditiilor climatice actuale din regiune si a dimensiunii bucatilor de carne. Acest lucru asigura un proces atent de uscare și un produs de calitate ireprosabila.