„Mollete de Antequera” IGP, este un tip de paine originar din aria geografica Antequera, Spania.
Se prepara din faina de grau, are un nivel ridicat de umiditate si miez moale, iar timpul de coacere este scurt. Forma sa speciala este neregulata si eliptica in partea inferioara. Este plata si subtire in volum, fiind acoperita de un strat fin de faina folosita la prepararea sa. In timpul prepararii, in faina se pot adaaga tărate de graa. Produsul se livrează ambalat proaspat, congelat sau intr-o atmosfera protectoare. Coaja are culoarea alb ivoriu, cu o nota fina de vanilie. Poate fi putin mai rumenita pe si sub margini. Coaja este moale la atingere, fina, elastica si nu foarte friabila. Aroma este de intensitate medie pana la ridicata, cu note predominante de drojdie si aluat. Miezul este, de asemenea, de culoare albicioasa, insa cu nuante galbui. Ca aspect si la atingere, este foarte spongios. La degustare, este foarte fraged, cu un gust usor acid si arome care includ, din nou, note de drojdie, aluat si faina. Gustul rezidual este placut, cu o persistenta medie pana la scazuta, fiind un produs foarte echilibrat din perspectiva organoleptica.
Painea „Mollete de Antequera” si-ar putea avea originea indepartata in secolele al XII-lea si al XIII-lea, pe vremea cand evreii si arabii din Al-Andalus faceau lipii cu continut redus de drojdie. Cu toate acestea, originea etimologică a termenului „mollete” provine din spaniola castiliana („muelle” inseamna „moale”) si se refera la textura moale, spongioasa, caracteristica acestui tip de paine. Utilizarea termenului „mollete” si traditia prepararii acestui produs au persistat doar in cateva districte din Andaluzia. Incepand cu jumatatea secolului al XXlea, fabricarea si comercializarea sa pe scara larga au fost consolidate in Antequera. Vizita din 1998 a regelui si a reginei Spaniei in Antequera a fost relatata de intreaga presa din Spania, cu mentiunea specifica a faptului ca le-au fost servite „faimoasele molletes de Antequera” cu sortimente de ulei virgin de masline produs local.