Siropul gros „Rheinisches Apfelkraut”, DOP, Germania, este fabricat din mere si pere proaspat culese si fierte la foc mic.
Produsul este fabricat doar din mere si pere intregi. La producerea siropului se folosesc doar mere si pere fara stricaciuni si coapte in totalitate. Daca produsul este preparat in perioada recoltarii, adica incepand cu sfarsitul verii pana la mijlocul lunii noiembrie, se folosesc fructe proaspete. Chiar daca produsul este preparat primavara, se folosesc doar fructe intregi. Nu se folosesc produse semifinite. Fructele folosite sunt luate intotdeauna din depozite frigorifice. Cel putin 2,7 kg de materie prima (fructe), din care cel putin 2,1 kg de mere, sunt folosite pentru a prepara 1 kg de produs finit. Spre deosebire de gem, „Rheinisches Apfelkraut” este preparat doar din suc de fructe si nu contine alte elemente vegetale. La receptie, fructele sunt verificate vizual sa fie curate, fara stricaciuni sau daunatori. Fructele se spala cu apa inainte de a fi prelucrate. Merele si perele intregi sunt fierte apoi la foc mic si presiune normala, piureul de fructe este stors, iar sucul este filtrat. In evaporator, apa este extrasa, usor si sub vid, din sucul limpede. Continutul de substanta uscata din produsul semifinit este de cel putin 58-62 °Brix. Dupa preparare si dupa ce produsul intermediar a fost depozitat in rezervoare mari la o temperatură de maximum 10 °C, in functie de reteta traditionala a producatorului, se pot adauga zahar si pectina. Ultima verificare presupune masurarea continutului de substanta uscata. Produsul poate fi pus fierbinte direct in recipiente si scos la vanzare. Se poate adauga zahar pana la limita maxima de 400 g de zaharuri la 1 000 g de produs finit.
Apfelkraut mai poate fi facut si doar din mere, fara zahar adaugat. Are aspect maro inchis, gelatinos; gustul dulce-acrisor al merelor; miros dulce. Rheinisches Apfelkraut este un produs traditional din Renania. Conditiile de cultivare a pomilor fructiferi sunt ideale in Renania. De-a lungul secolelor, zona aceasta a devenit un centru al cultivarii pomilor fructiferi. Exista inca foarte multe livezi si multe soiuri de mere. Conditiile climatice favorabile favorizează cultivarea soiurilor care au proportia potrivita de acizi si pectine naturale pentru a prepara un produs ce poate fi intins cu usurinta pe tartine.