„Longjing cha” este un ceai verde, produs in tara terta CHINA si are protectie DOP.
Este obtinut din din frunze proaspete de ceai provenite de la trei varietati specifice de plante. Longjing cha este renumit pentru caracteristicile sale distinctive, mai ales pentru culoarea verde, aroma bogata, gustul rezidual dulce si aspectul atragator. In privinta varietatilor de plante de ceai selectate pentru „Longjing cha”, cerintele sunt cele care urmeaza. Mugurii de ceai sunt verzi sau verzi-galbui si au perisori putini sau nu au deloc perisori. Mugurii sunt supli, cu tulpini subtiri, iar unghiul dintre muguri si frunze nu este mare. Plantele produc foarte multi muguri, care cresc repede, putand fi efectuate mai multe recoltari. De asemenea, exista, standarde inalte referitoare la compozitia chimica a mugurilor proaspeti: un mugur cu una sau doua frunze trebuie sa contina un nivel ridicat de clorofila, asigurand culoarea verde a frunzelor uscate si culoarea verde intens a frunzelor in infuzie. Frunzele de ceai trebuie pastrate intr-un mediu uscat si manipulate cu grija in timpul transportului si incarcarii, evitand impacturile violente si presiunea ridicata.
Aria geografica se afla in China, in provincia Zhejiang. Productia si prelucrarea frunzelor de ceai se desfasoara in trei zone: Xihu, Qiantang si Yuezhou. Gradinile cu plante de ceai au mai ales sol rosu sau galben si variatii ale acestora, formate din argila rosie, lut rosu din cuaternar, lut rosu si sol moale si roci-mama – mai ales granit, tuf vulcanic si riolit. Valoarea pH a solului variaza intre 4,3 si 6,5. Solul este deosebit de potrivit pentru cultivarea plantelor de ceai. Caracteristicile climatice prezentate favorizeaza acumularea elementelor care dau gustul „Longjing cha”, precum polifenolul. Recoltarea, usoara ofilire, QingGuo, racirea, umezirea si HuiGuo sunt elemente esentiale ale prelucrarii „Longjing cha”. Recoltarea „Longjing cha” se bazeaza pe trei principii majore: promptitudine, delicatete si atentie. Se acorda dintotdeauna o atentie deosebita alegerii momentului de recoltare a „Longjing cha”. De asemenea, „Longjing cha” este renumit pentru mugurii sai fragezi; o alta caracteristica este recoltarea in cicluri frecvente. Usoara ofilire poate elimina in mare parte orice rigiditate a frunzelor de ceai, evidentiind totodata mirosul de iarba verde, sporind aroma, reducand gustul astringent, imbogatind continutul de aminoacizi si crescand nivelul de prospetime. De asemenea, usoara ofilire poate imbunatati calitatea ceaiului torefiat, conferind „Longjing cha” un aspect neted si lucios si o culoare verde intensa si prevenind botirea. Rularea si rasucirea dau frunzelor forma dorita. Procesul de torefiere cuprinde cinci etape: torefiere-racire-torefiere-racire-torefiere, acest proces incluzand si o parte a rularii. Miscarile manuale din timpul torefierii includ scuturarea, impingerea, aruncarea, presarea intr-o directie, frecarea, ciocnirea, zgarierea, presarea si macinarea; acestea sunt cele „zece tehnici de torefiere”. De asemenea, recent a fost adoptata frigerea mecanica. In trecut, numerosi poeti si pictori, inspirati de peisaj, au scris poeme renumite si au pictat tablouri care aveau ca tema „Longjing cha”. Denumirea „Longjing cha”, care dateaza din vremea dinastiei Song, a fost recunoscuta in timpul dinastiei Yuan, devenind renumita in vremea dinastiei Ming, bucurandu-se de mult succes in timpul dinastiei Qing si rezistand de aproape o mie de ani. Datorita acestei indelungate preeminente istorice si culturale, „Longjing cha” este un „tezaur national” cu inalte valori economice și culturale. Priceperea in recoltarea, usoara ofilire, QingGuo, racirea, umezirea si HuiGuo sunt elemente esentiale ale prelucrarii „Longjing cha”. De imbinarea acestor elemente depinde calitatea „Longjing cha”, gustul sau aromat si pur, toate contribuind la formarea caracteristicilor unice ale „Longjing cha”.