Salate Von Der Insel Reichenau (IGP), Germania, sunt salate cultivata pe aceasta insula din lacul Constance.
Gama de salate include varietatile Lactuca sativa (L.) var. capitata (Salata frunzoasa, Batavian, Iceberg, Novita) si Lactuca sativa (L.) var. crispa (Lollo rosso, Lollo bionda, Frunze de stejar). Salatele se cultiva exclusiv prin metode specifice insulei Reichenau. Trasaturile lor deosebite se datorează atat conditiilor geografice cat si influentei umane. Salatele von der Insel Reichenau sunt produse in conformitate cu Richtlinien für den integrierten und kontrollierten Anbau von Gemüse in Baden-Württemberg zur Verwendung des Qualitätszeichens Baden-Württemberg „Gesicherte Qualität mit Herkunftsangabe” (Orientari privind cultivarea integrata si controlata a legumelor in Baden-Württemberg in scopul utilizarii etichetei de calitate si origine Baden Württember). Aceasta inseamna ca utilizarea ingrasamintelor si a produselor de protectie a plantelor este minima. Solul este cultivat cu atentie, pentru a fi mentinut in conditii optime. Extinderea buruienilor este controlata la scara larga prin plivire, etuvare sau ardere, adica prin mijloace mecanice. Solul este analizat in fiecare an, pentru a optimiza folosirea ingrasamintelor. Pentru combaterea parazitilor din sere se utilizeaza insecte benefice. Pe insula Reichenau, salatele care cresc acoperite (in sere sau in adaposturi din plastic) se recolteaza intre lunile februarie si mai. O a doua perioadă de recoltare pentru salatele acoperite are loc in lunile octombrie, noiembrie si decembrie.
Primele salate cultivate in aer liber sub folie de plastic sau prelata textila se recolteaza incepand cu lunile aprilie/mai. Sezonul se incheie toamna, odata cu primele ingheturi de noapte (septembrie/octombrie). Salatele se recolteaza, in general, la primele ore ale diminetii. Toate operatiunile sunt manuale, inclusiv aranjarea pe paleti. Salata proaspata, din grădina, se vinde de obicei cu ridicata, neambalata, capatanile fiind ambalate individual doar la cererea expresa a clientilor. Aceasta etapa a activitatii se desfasoara si manual, pe teren. Toate salatele se spala inainte de a fi livrate angrosistilor. Insula Reichenau dispune de dotarile naturale necesare cultivarii legumelor. Fiind situata in interiorul lacului Constance, insula se deosebeste de alte zone in care se cultiva legume prin conditiile geografice si climatice deosebite (umiditate, caldură, luminozitate) si, deci, indeplineste foarte bine conditiile naturale pentru cultivarea salatelor frunzoase, care necesita temperaturi relativ ridicate. Suprafata extinsa a lacului Constance asigura suficienta umiditate pe tot parcursul anului. Reflectia razelor de soare in apa creeaza suficienta luminozitate pentru produse. Lacul Constance are, de asemenea, rolul de depozit de energie termica. Umiditatea, caldura si reflectia luminii au un efect pozitiv asupra climei, creand conditii favorabile cresterii legumelor. La aceste conditii climatice pozitive, cultivatorii adauga propriile cunostinte privind cresterea plantelor in tunele de plastic sau sere sau in aer liber, subinvelis de plastic. Salatele frunzoase se inssmsnteaza exclusiv in soluri asanate termic, prin asanarea termica a solului si fara produse chimice.
Efectul pozitiv al acestor influente umane si naturale asupra cresterii, a recoltei timpurii, si asupra calitatii naturale a produselor reprezinta motivul pentru care Salate von der Insel Reichenau sunt renumite in afara granitelor regiunii. Un studiu desfasurat in anul 2000 in randul comerciantilor si consumatorilor arata ca acestia din urma asociaza insula Reichenau cu horticultura (insula mai este numita si „Gemüseinsel” — insula legumelor) si apreciaza in mod deosebit prospetimea, aspectul si originea produsului. Salate von der Insel Reichenau sunt produse horticole traditionale care dateaza din epoca culturii monahale pe insula Reichenau. Abatele Walafrid Strabo a pus bazele culturii zarzavaturilor pe insula Reichenau, in anul 840, prin descrierea gradinii sale in lucrarea „De cultura hortorum”, numita si „Hortulus”. Primele documente privind cultivarea salatei pe insula Reichenau, care descriu o suprafata de un hectar, dateaza din 1895, iar pana in anul 1932, aceasta suprafata ajunsese deja la 20 ha(Glönkler, p. 70). In prezent, culturile de salate frunzoase acoperite se intind pe aproximativ 30 ha, iar cele descoperite pe aproximativ 50 ha.