Sugo alla puttanesca este un sos de paste napolitan care datează de la începutul secolului al XX-lea.
Ingrediente: 300 grame spaghete sau penne; 6 hamsi in ulei de masline; 2 linguri capere; 2 catei de usturoi; măsline Kalamata; o conserve cu rosii decojite; o legatura de patrunjel proaspata; sare piper; ulei de masline.
Sosul Puttanesca este foarte aromat și sărat, așa că începeți prin a spăla caperele pentru a îndepărta sarea. Puneti apa la fiert ca sa gatiti pastele, iar in acelasi timp face sosul. Puneti in oala (tigaie) uleiul de masline si adaugati hamsiile, miscandu-le cu spatula, pana ce se topesc. Apoi adăugați usturoiul presat caperele și măslinele și le amestecați. Intr-un bol puneti rosile decojite, sare, piper si patrujenlul tocat. Apoi zdrobiti rosile pana se obtine o consistenta neteda. Se toarnă amestecul de roșii in oala (tigaie) si se amesteca din când în când. Odată ce pastele sunt gata, le strecurați și le adăugați peste sos. Le amestecati bine si cand sunt gata le serviti cu patrunjel proaspat.