Rahatul „LOUKOUMI GEROSKIPOU” din Cipru

Rahatul Loukoumi Geroskipou, IGP, Cipru, este un tip de produs de cofetarie al carui principal ingredient este zaharul.

Produsul are o textura gelatinoasa si un gust dulce pronuntat, fiind produs in paralelipipede dreptunghice. Produsul este disponibil in mai multe variante, in functie de aroma adaugata Produsul este pudrat cu zahar farin sau cu fulgi de nuca de cocos. Produsul poate incorpora nuci, miere si ciocolata amara. Rahatul este preparat in cuve de mari dimensiuni, cu ajutorul unui malaxor.

Mai intai, in cuva incalzita se pune apa, adaugandu-se apoi zahar si acid citric. Amestecul se lasa sa fiarba timp de 35 de minute la o temperatura de 100 °C, dupa care se adauga amidon de porumb. Inainte de a fi adaugat in amestec, amidonul se dizolva in apa rece. Compozitia este amestecata apoi timp de 2 ore la o temperatura de 100-130 °C si la o viteza a malaxorului de 26 rotatii pe minut, dupa care se aromatizeaza; in anumite cazuri, se adauga coloranti si nuci prajite. Dupa incorporarea adaosurilor, amestecul devenit vascos este turnat in recipiente de mari dimensiuni, unde este lasat sa isi capete textura definitiva gelatinoasa. Dupa racire, produsul este taiat in bucati dreptunghiulare, care sunt ambalate dupa ce sunt pudrate cu zahar sau fulgi de nuca de cocos.

Cantitatile de ingrediente principale sunt urmatoarele (la 100 de litri de apa): 90 kg de zahar (86 %), 5 kg de amidon de porumb (14 %), 33-40 g de acid citric. Legatura istorica dintre rahatul Loukoumi Geroskipou si Geroskipou isi are radacinile in secolul XIX. Sophocles Athanasiou a inceput sa produca Loukoumi Geroskipou in 1895, iar de atunci produsul este fabricat prin aceeasi metoda, in acelasi loc, de catre urmasii sai. Arta prepararii Loukoumi Geroskipou se transmite din generatie in generatie. In prezent, Loukoumi Geroskipou este o marca inregistrata si una dintre principalele atractii ale orasului Geroskipou, atat pentru localnici, cat si pentru vizitatori.